Michel Auclair (1922 - 1988)


Michel Auclair, vlastním jménem Vladimir Vujovič se narodil jugoslávskému komunistovi a Francouzce v německém městě Koblenz. Když byli Michelovi tři roky, rodina se přestěhovala do Paříže. Auclair tam absolvoval lékařskou školu a vystudoval herectví na pařížské konzervatoři CNSAD. Přijal pseudonym Michel Auclair, který pochází z názvu hry Charlese Vildraca. V roce 1940 začal hrát v klasických i moderních hrách v Theatre de I´dila. Roku 1945 ho Jean Cocteau přizval k natáčení filmu KRÁSKA A ZVÍŘE v hlavní roli s Jeanem Maraisem.

Do povědomí diváků se nesmazatelně zapsal jako plukovník Rolland ve filmu ŠAKAL (1973). Roku 1978 si Auclaira ke spolupráci přizval režisér Cayatte a tak se Michel Auclair objevil po boku Annie Girardot a Michela Galabru ve snímku LÁSKA S OTAZNÍKEM (1978). S Alainem Delonem si Auclair zahrál ve filmu TŘI MUŽI NA ZABITÍ (1980) a KDO NASTAVÍ KŮŽI (1981). Roku 1982 si Auclair zahrál pod režijním vedením známého francouzského režiséra Henri Verneuila společně s Patrickem Dewaere (pro nějž to byl předposlední film) ve snímku TISÍC MILIARD DOLARŮ (1982).

V roce 1983 hrál po boku Martina Sheena v britském špionážním dramatu ENIGMA. Na sklonku svého života stanul Auclair před kamerou, která snímala film pro původem československého režiséra Stanislava Barabáše s názvem A TEMNOTA ZAHALILA ZEM (1988). Micheal Auclair zemřel 7. ledna 1988 na následky mozkové mrtvice.


14.9.1922
Koblenz, Německá říše
7.1.1988
Saint-Paul-en-Forêt, Var, Francie
Michel Auclair csfd

A temnota zahalila zemLes Rats de MontsourisZáhadná LueRozmarUlička barbarůKrásná zajatkyněMiláčekSeñor presidente, ElEnigmaLes InvitésLise et LauraTisíc miliard dolarůVe tři čtvrtě na dvě před KristemKdo nastaví kůžiLes Avocats du diableLes BrusDoktor TeyranLettres d'amour sur papier bleuTři muži na zabitíDoktorLe coup de siroccoPaní SourdisováLáska s otazníkemSoudce zvaný šerifLe PrixSept morts sur ordonnanceVzpomínky na FranciiFaites entrer M. ArimanLes guichets du LouvreDen ŠakalaDécembreL'Impossible objetSaloméPaulina 1880Manželé z roku IIOsamělý mužVe znamení býkaVe znamení Monte ChristaOtec a dceraHuis closLa Chance et l'amourMort, où est ta victoire?Trafics dans l'ombreLa Dernière PortePortugalský víkendSymphonie pour un massacreCitová výchovaIl est minuit docteur SchweitzerLe Mal courtLe Rendez-vous de minuitMeurtre en 45 toursUne fille pour l'étéLes Amants de demainPřípad komisaře MaigretaDer Fuchs von ParisFunny FaceL'irrésistible CatherineLes FanatiquesReproduction interditeLa risaia


Aktualizace osobnostního profilu Michel Auclair: 25.2. 2024 08:52