Elsa Martinelli (1935 - 2017)


Italská herečka Elsa Martinelli pochází z Toskánska, její vlastní jméno zní Elsa Tia. S rodiči se přestěhovala do Říma, kde začala pracovat jako barmanka. V roce 1953 ji objevil módní návrhář Roberto Capucci a uvedl ji do světa modelingu. Půvabná dívka neunikla pozornosti filmařů a vzápětí se mihla v menších rolích několika filmů, jak v Itálii, tak i ve Francii, mezitím se jako modelka snažila prosadit i v Americe. Skutečnou filmovou kariéru odstartoval Kirk Douglas, kterého Elsina tvář zaujala na obálce časopisu. Najal ji pro svou produkční společnost a nabídl ji hlavní ženskou roli ve svém filmu INDIÁNSKÝ BOJOVNÍK (The Indian Fighter, 1955).

Zatímco její tehdejší filmy z italské a americké produkce nejsou u nás prakticky známé, naši diváci ji mohli vidět ve francouzském dobrodružném filmu KAPITÁN (Le capitain, 1959) po boku Jeana Maraise nebo v koprodukční adaptaci Kafkova románu PROCES (Le proces, 1962), který v Evropě natočil Orson Welles. Další francouzský film z té doby, A UMŘÍT Z ROZKOŠE (Et mourir de plaisir, 1960), v němž hrála hlavní ženský part, byl ve své době vnímán jako mírně skandální záležitost a mimo Francii byl uváděn v sestříhané verzi. Točila také v Británii a hvězdné obsazení doplnila ve filmu VLIVNÍ LIDÉ (The V.I.P.s, 1962). Z její stále početné práce v Itálii připomeňme drama DESÁTÁ OBĚŤ (La Decima vittima, 1965), v němž hrála s Marcellem Mastroiannim. V menších úlohách se zúčastnila také několika ambiciózních koprodukčních projektů.

Soukromý život Elsy Martinelli se nadále odehrával v zorném poli médií, její jméno se objevovalo v souvislosti se společenskými událostmi, ale také skandálními večírky s účastí dalších známých jmen té doby. Honoráře z filmů investovala herečka do nemovitostí a vlastnila několik domů v Římě a Paříži. Manželství s Francem Mancinellim skončilo rozvodem v roce 1964, o čtyři roky se Elsa Martinelli podruhé provdala za fotografa Willyho Rizzi. Ještě do konce šedesátých let hrála v Itálii a Francii v několika filmech ročně, z posledních významnějších titulů stojí za zmínku mezinárodně obsazená komedie CANDY (1968) nebo drama CESTY DO KATHMANDU (Les chemins de Katmandou, 1969) v režii André Cayatta.

Později žila spíše v soukromí a v 70. letech se před kamerou objevovala již jen výjimečně. Jejím posledním filmem je americká komedie BYL JEDNOU JEDEN ZLOČIN (Once Upon a Crime, 1992), mezitím se několikrát objevila v televizi a jako vévodkyně di Monteforte stála zatím naposledy před kamerou v italském historickém seriálu ORGOGLIO (2005).


13.1.1935
Grosseto, Toscana, Itálie
8.7.2017
Řím, Lazio, Itálie
Elsa Martinelli csfd

Byl jednou jeden zločinPygmalion 88Sono un fenomeno paranormaleGarofano rossoLa AraucanaLa Part des lionsOSS 117 prend des vacancesJestliže je úterý, musíme být v BelgiiL'amicaLes Chemins de KatmandouUna sull'altraCandyIl mio corpo per un pokerMadiganovy milionyMaldonneManon 70Le Plus Vieux Métier du mondeMaroc 7Qualcuno ha traditoSedmkrát ženaCome imparai ad amare le donneDesátá oběťDiamantový biliárJe vous salue, mafia!L'Or du DucLa Fabuleuse aventure de Marco PoloDe l'amourRampageVlivní lidéHatari!Pelle vivaProcesThe Pigeon That Took RomeLa MenaceA umřít z rozkošeCarro armato dell'8 settembre, IlKapitánPiaceri del sabato notte, IUn Amore a RomaCiao, ciao, bambinaCosta AzzurraI battellieri del VolgaLa notte bravaTunisi top secretLa minaFour Girls in TownManuelaDonatellaLa risaiaIndiánský bojovníkČervený a černýSe vincessi cento milioniSíla intrikBaronAlles Glück dieser ErdeAtelierAstuzia per astuziaReturn of the SaintThe RoguesGala de l'union


Aktualizace osobnostního profilu Elsa Martinelli: 17.11. 2023 17:16