Patty Duke (1946 - 2016)


Anna Marie „Patty"  Duke je americká divadelní, filmová a televizní herečka. Nejprve jako šestnáctiletá se stává slavnou, když vyhrává cenu Academy Award pro nejlepší herečku ve vedlejší roli a později hrající tři roky ve stejnojmenném sitcomu aby herecky dospěla jako Neely O'Hara ve filmu VALLEY OF THE DOLLS /1967/. Později byla zvolena prezidentkou organizace Screen Actors Guild v letech 1985-1988. V roce 1982 ji byla diagnostikována bipolární porucha osobnosti a od té doby se plně angažuje v boji proti této chorobě. V roce 1996 obsadila 40.pozici v žebříčku 50 největších TV hvězd všech dob.

Jednou z prvních hereckých prací bylo účinkování v rodinném seriálu THE BRIGHTER DAY v pozdních 50.letech. Poté vystupuje v různých reklamách a ve 12 letech se účastní soutěže THE $64,000 QUESTION /1956-1958/, kde vyhrává 32 tisíc dolarů. O tři roky později bylo zjištěno, že soutěž byla zmanipulovaná a Duke byla vyzvána ke svědčení před kongresovou porotou.

První hlavní hereckou rolí pro Duke byla postava Helen Keller v Broadwayské hře THE MIRACLE WORKER /1959/, která byla uváděna celé dva roky. V roce 1962 byla tato hra převedena na filmové plátno a Duke získala již zmíněného Oscara za vedlejší roli. V 16 letech byla Duke nejmladší držitelkou této ceny.

V roce 1961 se na otočku vrací do televize a hraje s Laurencem Olivierem a Georgem C.Scottem ve filmu THE POWER AND THE GLORY. O dva roky později pro ni napsal Sidney Sheldon sitcom THE PATTY DUKE SHOW, kde hrála dvojitou roli. Jako Patricia Patty Lane – americká teenagerka dostávající se ve škole občas do problémů a jako její identická sestřenice ze Skotska, Catherine Cathy Lane. Seriál trval tři roky a vynesl Duke nominaci na TV cenu Emmy Award.


14.12.1946
Elmhurst, New York, USA
29.3.2016
Los Angeles, Kalifornie, USA
Patty Duke csfd

Power of the AirAmazing LoveUnanswered PrayersTam, kde je láskaThe Four Children of Tander WelchZamilovaní sousedéVětší než nebeNepotrestaná vraždaMalý JohnBlízko smrtiLove LessonsKimberlyShow Patty DukeovéČas zázrakůÚspěšné zmizeníVánoční vzpomínkaOhnivé žněTváří ke své minulostiZávod s časem: Hledá se SarahWhen the Vows BreakCries from the HeartOne Woman's CourageKonečná spravedlnostRodina cizíchUž to není dítěKiller Among Friends, ALast WishPředehra k polibkuTajemství hřbitovaAbsolutní cizinciAlways Remember I Love YouCall Me AnnaHitch-Hikers, ThePřípad Jessiky McClureovéĎábel v AmityvilleFatal JudgementPerry Mason: Případ pomstěného esaBoj o životA Time to TriumphBývala jsem puberťákGeorge Washington II: The Forging of a NationBest Kept SecretsSeptember GunBy DesignSomething So RightGirl on the Edge of Town, ThePlease Don't Hit Me, MomUž nebudu mlčetChůvaMom, the Wolfman and MeWomen's Room, TheBefore and AfterHanging by a ThreadThe Miracle WorkerWomen in WhiteA Family Upside DownHaving Babies IIICurse of the Black WidowKiller on Board


Aktualizace osobnostního profilu Patty Duke: 25.3. 2024 11:45