Joe Lewis (1944 - 2012)


Legenda amerického kickboxu Joe Lewis se narodil v Severní Karolíně. V osmnácti letech se přihlásil k vojenskému námořnictvu, kde se také poprvé seznámil s bojovým sportem. Už po sedmi měsících tréninku získal svůj první černý pás v karate. Prošel válkou ve Vietnamu. Po návratu do USA studoval Jeet Kune Do pod vedením Bruce Lee, a také box se slavným Sugar Ray Robinsonem.

Samozřejmě bylo jen otázkou času, kdy si vysokého, svalnatého blonďáka všimne filmový průmysl. Lewise chtěl údajně obsadit již v roce 1972 Bruce Lee do role hlavního záporáka ve snímku CESTA DRAKA, avšak kvůli osobním neshodám tuto úlohu nakonec získal Chuck Norris.

Své velké premiéry se Joe dočkal v roce 1979, kdy ztvárnil hlavní postavu v dobrodružném kung-fu filmu JAGUÁR ŽIJE! Bylo to v době velkého zájmu o snímky s bojovou tématikou, kdy se po předčasné smrti Bruce Lee producenti snažili objevit nového filmového bojovníka. Ačkoli si spolu s Lewisem v tomto projektu zahrála spousta velkých hereckých hvězd, snímek upadl v zapomění a Joe se nikdy na plátně výrazně neprosadil.

V 80. a 90. letech se objevil ještě v několika dalších, podobně laděných filmech, občas i v titulních rolích. Za zmínku stojí například KLEC SMRTI. Hostoval také v akčních televizních seriálech (WALKER TEXAS RANGER).


7.3.1944
Raleigh, North Carolina, USA
31.8.2012
USA
Joe Lewis csfd

Bojovník se smrtíKill 'em AllThe RoomKrvavý měsícMr. XKlec smrtiForce: FiveJaguár žije!The Fall GuyBruce Lee: The Legend Lives OnDeath by Misadventure: The Mysterious Life of Bruce Lee


Aktualizace osobnostního profilu Joe Lewis: 3.3. 2024 04:47