Jacques Marin (1919 - 2001)


Bachař Moreau: "Je to tu samá nespravedlnost. Příšernej stav." Max Lambert: "Neberte si to tak. Znáte to, děvky se roztahujou po kostelech a flanďáci choděj venku v džínsách." Bachař Moreau: "To je ten pokrok, pane Maxi, a to teprve začíná." (Rozmluva bachaře Moreaua v podání Jacquese Marina s Jeanem Gabinem ve filmu SVATÝ ROK (L'année sainte, 1976))

Celým jménem Jacques Raymond Marin se narodil 9. září 1919 v Paříži. V 18 letech se začal věnovat studiu dramatu na pařížské Národní konzervatoři dramatického umění, kde jej mimo jiné vyučoval i významný francouzský herec André Brunot (1879-1973). Na divadle debutoval ve 23 letech ve hře Paula Raynala Le Matériel humain. Na stříbrném plátně se Marin objevil už v roce 1946 a to ve filmu režiséra Louise Cunyho LE BEAU VOYAGE. Avšak první velký úspěch mu přinesl až o dalších šest let později film ZAKÁZANÉ HRY (Jeux interdits), kde sehrál roli Georgese Dolleho.

Touto rolí se mu konečně otevírá ohromující svět filmu a Jacques Marin v něm zakotví na dalších 42 let. Ještě tentýž rok si střihnul malou roli ve snímku režiséra Andrého Cayatte VŠICHNI JSME VRAHOVÉ (Nous sommes tous des assassins). Od té doby, ač se mu hlavní role vyhýbají, putuje Marin z jednoho filmu do druhého a hraje s takovými hereckými osobnostmi jako je Louis de Funès nebo Jean Gabin. S Gabinem dokonce hrál hned v 16 filmech. Jacques Marin nejčastěji ztvárňoval role četníků, inspektorů, prodavačů a majitelů restaurací nebo kaváren.

V jeho prvotních filmech se vyskytla jedna zvláštní zajímavost - v roce 1954 ztvárnil roli souseda Gastona ve filmu OTEC, MATKA SLUŽKA A JÁ (Papa, maman, la bonne et moi…), avšak v pokračování této francouzské komedie s názvem OTEC, MATKA, MOJE ŽENA A JÁ (Papa, maman, ma femme et moi…, 1956) si zahrál úplně jinou postavu, mechanika. V komedii NAPŘÍČ PAŘÍŽÍ (La Traversée de Paris, 1956) se objevil jako majitel restaurantu, ve filmu ŠEŘÍKOVÁ BRÁNA (Porte des Lilas, 1957) jako inspektor, v MILENCÍCH Z MONTPARNASSU (Les Amants de Montparnasse (Montparnasse 19), 1958) si zahrál majitele kavárny, ve slavných BÍDNÍCÍCH (Les Misérables, 1958) se objevil jako posel, ve snímku TULÁK ARCHIMEDES (Archimede, le clochard, 1959) ztvárnil postavu Mimila a v PŘÍPADU KOMISAŘE MAIGRETA (Maigret et l'affaire Saint-Fiacre, 1959) postavu šoféra Alberta.


9.9.1919
Paříž, Île de France, Francie
10.1.2001
Cannes, Alpes-Maritimes, Francie
Jacques Marin csfd

A Star for TwoMonte CarloMiláčekOn ne le dira pas aux enfantsTajemství SelenitůNeřehtej se... je to k smíchu!Chambre 17Ach, milý Harry !Plume, LaGrandisonPodivuhodná dobrodružství barona PrášilaAu théâtre ce soir: VolponeGénéral... nous voilà!Horoscope, L'Kdo zabíjí nejlepší evropské šéfkuchaře?Herbie jede rallyeStepující stonožkaMaratónecSlavný denSvatý rokŠmoulové a kouzelná flétnaAkce Lady MarlèneKatrin a spol.Polibky z HongkonguPovídka o policajtoviMurs ont des oreilles, LesNemožné? Neznáme!Père Noël est en prison, LeS*P*Y*SThe Island at the Top of the WorldVos gueules les mouettes!Kam se poděla sedmá rota?Le double assassinat de la rue MorgueShaft v AfriceChemins de fer, LesTime for LovingAu théâtre ce soir: Cash-CashJoPetit matin, LeUmřít na láskuČerný prapor vlaje nad pekáčemDarling LiliLe Cinéma de papaPirátova nevěstaTintin a chrám Boha slunceTři muži na jednom koniDívka na motocykluMuž v buickuNoc následujícího dne25. hodinaLe Plus Vieux Métier du mondeJak ukrást VenušiParis au mois d'aoûtZtracená jednotkaFantomas se zlobíUmorismo in neroVelký pánFrancoise aneb Život v manželstvíLe dernier jourPrázdniny s Ivettou


Aktualizace osobnostního profilu Jacques Marin: 19.11. 2023 14:55