Mark Ryan 67 let


Marka Ryana si mnozí čeští diváci zřejmě vybaví jako mlčenlivého Nasira z kultovního britského seriálu Robin of Sherwood (1984). Tento rodák z Doncasteru však ve světě filmu a divadla zanechal podstatně výraznější stopu. A nejen tam.

Mark Ryan už více než tři desítky let úspěšně kombinuje svůj talent pro herectví, zpěv, psaní i pohybové nadání a sklízí úspěchy na mezinárodním poli. Začínal na divadelních prknech londýnského West Endu, má za sebou několik velkých muzikálů, čtyři roky například účinkoval ve veleúspěšném hitu Andrew Lloyd Webbera - muzikálu Evita – v roli Augustína Magaldiho a později i v roli vypravěče Che.

Na televizní obrazovku vstoupil v roce 1984 coby Nasir, saracénský bojovník, který se řízením osudu dostal až do družiny Robina Hooda v Sherwoodu. Od té doby se objevil v desítkách filmů a televizních seriálů v Británii i Spojených státech. Ryan je také úspěšný autor – psal mimo jiné pro DC Comics či vydavatelství Harper Collins. V listopadu 2008 začal vycházet jeho komiks The Pilgrim, založený na skutečných událostech 2. sv. války, na kterém spolupracoval s legendárním ilustrátorem Mikem Grellem. Za pozornost jistě stojí i to, že roce 2000 absolvoval turné po Spojených státech s původním členem Monty Pythonů Ericem Idlem.

Ryan je od svého sherwoodského angažmá zručným šermířem, díky čemuž se stal poradcem ve filmu První rytíř (1995), kde pomáhal ovládnout tuto chladnou zbraň Richardu Gerovi. Ve stejné roli experta na zacházení s mečem se pak podílel na snímku Král Artuš (2003). Pozoruhodné jistě také je jeho angažmá v kasovním trháku Michaela Baye o autobotech Transformers (2007). Zde sice není na plátně přímo vidět, ale zato propůjčil svůj hlas jedné z nejpopulárnějších postav – žlutočernému Bumblebee. Na tuto práci navázal i v pokračováních Transformers: Revenge Of The Fallen a Transformers: Dark of the Moon a Transformers: Age of Extinction.


7.6.1956
Doncaster, England, Velká Británie
Mark Ryan csfd

Acre Beyond the RyeEmpire of LightStreet Death FightThe ReckoningAny Bullet Will DoPeterlooStreetTransformers: ZánikTransformers 3: Odvrácená strana MěsíceSiblingsTransformers: Pomsta poraženýchThe Thirst: Blood WarTransformersDokonalý trikSpecial Ops: Delta ForceReturn to SenderEric Idle: Exploits Monty PythonCharlieho andílciNorimberkEvitaPrvní rytířZbraň poslední zkázyFantom operyKorsičtí bratřiRobin Hood a ČarodějWho Dares WinsPod černou vlajkouZpátky do školyAliasJAGFrasierConanHarryVenkovská praxeVillém TellRobin HoodDempsey a MakepeaceováPoldovéWide Awake ClubIce SaintsI Love 1980'sGeekRockTV


Aktualizace osobnostního profilu Mark Ryan: 18.11. 2023 12:16