Diego Abatantuono 68 let


Diego Abatantuono je další významnou osobností italského filmu. Jeho matka jménem Rosa pocházela z Como (město v severní Itálii) a otec, Matteo byl z Puglie ("paty" italského poloostrova). Oba rodiče se usadili v Miláně, kde pokračoval Matteo v tradici svého otce a otevřel si obuvnický krámek. Diego se narodil 20. května 1955 v Miláně, přesněji ve Via Carlo Dolci. Diego vystudoval střední školu a poté studoval na Giacomo Leopardi di Milano, škole napůl církevní, napůl klasické státní. Na tuto školu a zejména energického kněze Dona Antonia nemá nejlepší vzpomínky.

Diego byl nejprve v divadle zaměstnán jako osvětlovač, pak sám začíná vystupovat jako "terruncello", člověk, který žije v severní Itálii, ale stále si zachovává svůj jižanský přízvuk. Takto začíná svou kariéru jako komik na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. Objevuje se vedle velkých komiků, jako Massimo Boldi, Teo Teocoli a Enzo Jannacci.

Před kamerou se poprvé objevuje roku 1976 jako Lucio ve filmu LIBERI ARMATI PERICOLOSI. Roku 1978 hraje v Pozzettově filmu SAXOFONE roli návštěvníka restaurace. V počátcích své kariéry je Diego nepřehlédnutelný svou kudrnatou bujnou kšticí, připomeňme pekaře Cecca, který se dvoří Pině Fantozzi v komedii MALÉRY PANA ÚČETNÍHO. Filmy ve kterých hrál následně získávají velký úspěch. PROMIŇ, ŽE JE TO MÁLO (SCUSA SE E POCO - 1982), GRAND´HOTEL EXCELSIOR (1982), či ARRIVANO I MIEI (1983).

Jeho první dramatická role byl Franco Mattioli v roce 1985 v filmu Pupi Avatiho REGALO DI NATALE. Zde ukázal, že je opravdu nadaným hercem a tento snímek zcela pozměnil vývoj jeho kariéry. Ve stejném roce se setkal s Gabrielem Salvatoresem, který od té doby nejčastěji obsazuje Diega ve svých filmech. Zejména musíme připomenout MEDITERRANEO (1991). Tento snímek, který získal celkově šest různých cen a jedenáct nominací, se stal nejlepším cizojazyčným filmem roku 1992 a „odnesl“ si Oscara. Diego zde hraje Nicola Lorussu.


20.5.1955
Milano, Lombardie, Itálie
Diego Abatantuono csfd

Improvvisamente a Natale mi sposoIl mammoneImprovvisamente NataleUna notte da Dottore10 giorni con Babbo NataleLa mia banda suona il popSvatba (ne)bude!Tutto il mio folle amoreNepřítel, který tě má rádPuoi baciare lo sposoMister FelicitàI BabysitterBelli di papàL'assaltoLa gente che sta beneSoap OperaIndovina chi viene a Natale?Area ParadisoBuona giornataIl peggior Natale della mia vitaMám tě rád, bráchoVěci z jiného světaHappy FamilyGli amici del bar MargheritaNovodobá strašidla2061: Un anno eccezionaleL'abbuffataVečeře s tou pravouEccezzziunale... veramente: capitolo secondo... meLa rivincita di NataleJámaAmnèsiaMari del sudNekalá soutěžMetronotteAlleluia, alleluia... correva l'anno 999TifosiFigli di AnnibaleMatrimoniPaparazziVe svatební denCamere da lettoNirvanaIl barbiere di RioViva San IsidroČíšníciIl ToroArriva la buferaNel continente neroPer amore, solo per amorePatto con la mortePuerto escondidoSenza proveSfida, LaSpareggio con l'assassinoUltima partita, L'Via Lattea, LaDieci giorni tutto compresoOstaggio, L'Středozemí


Aktualizace osobnostního profilu Diego Abatantuono: 31.10. 2023 13:15