Ivan Martin Jirous (1944 - 2011)


Ivan Martin Jirous byl mezi přáteli znám pod přezdívkou "Magor". Působil jako básník, publicista, výtvarný kritik, skladatel, signatář Charty 77, duchovní zakladatel a vůdce Československého undergroundového hnutí zvaného Druhá kultura (tzn. neoficiální). Narodil se dne 23. září 1944 v Humpolci. V roce 1969 vystudoval Univerzitu Karlovu v oboru Historie umění a vzal si Věru Vařilovou, s níž měl syna Tobiáše. Podruhé se oženil v roce 1976 s Juliánou Stritzkovou s níž měl dvě dcery.

Jirous v boji s komunistickým režimem neustal a byl vězněn za své postoje ještě několikrát. Měsíc po propuštění řekl činitelce Svazu socialistické mládeže, že je "buržoasní kráva" a dostal osmnáct měsíců. Počtvrté byl Jirous odsouzen v roce 1982 za vydávání a distribuci undergroundového samizdatového časopisu Vokno mezi nejtěžší zločince a vrahy ve Valdicích. Po propuštění znovu aktivizoval underground a působil na mladé lidi. Naposledy byl zatčen v roce 1989 a propuštěn až po Sametové revoluci. Jirous během 70. a 80. let strávil ve vězení celkem 8,5 roku. Pro své neúnavné a ostré protikomunistické postoje je jednou z osobností, jejichž činnost vedla k pádu vlády KSČ v Československu. Jirous byl přítelem Václava Havla a dalších disidentů, ale názorově se s nimi po revoluci rozešel, jelikož nesouhlasil s tím, že KSČ nebyla postavena mimo zákon.

Během věznění ve Valdicích mezi nejtěžšími zločinci Jirous složil básnickou sbírku Magorovy labutí písně, kterou si kvůli zákazu psaní zapamatoval a sepsal ji teprve po propuštění. Za tuto sbírku získal cenu Toma Stopparda a za celoživotní dílo cenu Jaroslava Seiferta. Jirous se po roce 1989 stal členem PEN klubu a dál hájil svobodu umění. Zastával se například účastníků Czechteku 2004.

Ivan Martin Jirous se stal symbolem svobody umění a undergroundového hnutí v Československu. Po revoluci do roku 2005 pořádal pravidelné koncerty a festivaly Magorovo Vydří. Zemřel dne 9. listopadu 2011.


23.9.1944
Humpolec, Protektorát Čechy a Morava
9.11.2011
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Ivan Martin Jirous csfd

Zorka SáglováSvoboda podle SáglaCo znamenalo vésti koněEvangelium podle BrabenceFenomén UndergroundOlgaŽivot podle Václava Havla04826 JirousCo by kdybyRok bez MagoraCena Jindřicha ChalupeckéhoČeský mír13. komnataObčan Havel přikulujeProces s Plastic PeopleNaše jediná jistota je, že všechno dobře dopadneIvan Martin Jirous čte dopis od Dáši Vokaté při mši u Tyrolského domu v oboře knížete SchwarzenberkaBlázen jsem ve své vsiČeský WoodstockIvan Martin Jirous - 23 záběrůKdo bude hlídat hlídače aneb Klíč k chaloupce strýčka TomaChvála bláznovstvíMilan Hlavsa a Plastic People of the UniversePříběhy slavnýchBohemia docta aneb Labyrint světa a lusthauz srdceFišer alias Bondy IIMordochórVis Magor - Poema o básníkoviBigbítAlternativní kulturaDo čítanek...Co dělat? (Cesta z Prahy do Českého Krumlova aneb Jak jsem sestavoval novou vládu)Curious: The Velvet Underground in EuropeNový Hyperion aneb Volnost, rovnost, bratrstvíTotalitní zónaFrank Zappa v PrazeKoncert pro všechny slušný lidiInventuraAtentát na kulturuPlastic People of the UniverseZákonitosti života včelstvaHistorie.csHvězdný reportér


Aktualizace osobnostního profilu Ivan Martin Jirous: 28.2. 2024 11:46