George Harrison (1943 - 2001)


Vyrůstal v harmonické rodině, otec Harold Harrison pracoval jako řidič autobusu, matka Louisa Harrisonová byla prodavačkou s irskými kořeny. Měl tři starší sourozence (sestru Louise a dva bratry Harolda ml. a Petera). Ve třinácti letech Georgova matka zjistila, že se George začal aktivně zajímat o hudbu a koupila mu kytaru, na kterou se učil hrát společně se svým kamarádem ze školy Paulem McCartneym, který ho v únoru 1958 přivedl do skupiny Johna Lennona The Quarrymen. Téhož roku se název skupiny mění na Johnny and the Moondogs, v roce 1959 pak na The Silver Beetles. V roce 1960 se skupina naposledy přejmenovala na The Beatles. V roce 1962 do skupiny přichází bubeník Ringo Starr a v konečném složení Lennon, McCartney, Harrison a Starr skupina The Beatles působí až do svého rozpadu v roce 1970. Po celou dobu trvání skupiny žije Harrison ve stínu skladatelského tandemu Lennon/McCartney a jeho tvorba se začíná více prosazovat až ve druhé polovině 60. let.

Po rozpadu Beatles v roce 1970 vychází Georgovo velmi úspěšné album All Things Must Pass se slavnou písní My Sweet Lord opěvující Krišnu, kvůli které se Harrison dostal v roce 1976 k soudu a byl obviněn z plagiátorství pro podobnost s písní He's So Fine z roku 1963 newyorské skupiny Chiffons. Soud sice prohrál, ale vše nakonec vyřešil tím, že koupil společnost, jež byla vlastníky autorských práv. V roce 1971 jako první rocková hvězda v historii zorganizoval charitativní koncert (Concert for Bangladesh), který proběhl v Madison Square Garden v New Yorku. Koncertu se účastnila řada známých hudebníku např. Bob Dylan, Eric Clapton, Ringo Starr, Billy Preston nebo Ravi Shankar. V roce 1974 žil George nějaký čas s modelkou Kathy Simmons, bývalou přítelkyní Roda Stewarta. Pak se zamiloval do Mexičanky Olivie Trinidad Ariasové, sekretářky firmy A&M, jež distribuovala desky jeho společnosti Dark horse. Měsíc před svatbou, 1. srpna 1978, se jim narodil syn Dhani.

V roce 1978 založil George filmovou společnost Hand Made Films. Prvním projektem byl kontroverzní film Monty Pythonů THE LIFE OF BRIAN, poté následovalo ještě několik nepříliš úspěšných filmových počinů, včetně filmu SHANGHAI SURPRISE z roku 1986, komedii s Madonnou a jejím manželem v hlavních rolích, na který se snesla bouře kritiky. Po zavraždění Johna Lennona natočil jako poctu singl All Those Years Ago, na němž také hostovali Paul McCartney a Ringo Starr. V roce 1988 se Harrison spojil s hudebníky Royem Orbisonem, Jeffem Lynneem, Bobem Dylanem a Tomem Pettym a natáčejí dvě alba pod společným názvem Traveling Wilburys. I když koncem osmdesátých let veřejně přiznal, že nemá s McCartneyem dobré vztahy, v polovině devadesátých let se všichni bývalí členové Beatles scházejí nad demoverzemi písní Johna Lennona a na staré dobré časy vzpomínají v projektu The Beatles Anthology.

Po dlouhé hudební odmlce začal George v roce 2001 pracovat na nových písničkách. Jako host si zahrál na několika deskách svých přátel. V té době ale už začíná jeho boj s rakovinou plic, který George Harrison nakonec prohrává a 29. listopadu 2001 v Los Angeles odchází z tohoto světa. Jeho prach měla pojmout řeka Ganga, ale v avizovaném čase se ceremoniál neodehrál. Dodnes tak není známé, kde George Harrison odpočívá.


25.2.1943
Liverpool, Merseyside, England, Velká Británie
29.11.2001
Los Angeles, California, USA
George Harrison csfd

Elvis Found AliveGeorge Harrison In performanceŠanghajské překvapeníWaterŽivot BrianaI Wanna Hold Your HandRingoThe RutlesŽlutá ponorkaMagical Mystery TourRey en Londres, ElPomoc!Pop GearPerný denIt's the Beatles!VyprávějSimpsonoviRutland Weekend TelevisionThe BeatlesNow and Then: The Last Beatles SongRoy Orbison ForeverA2Z The History of The BeatlesDie Zeit meines Lebens - McCartney 3,2,1The Beatles and IndiaThe Beatles: Get Backa-ha: The MovieKdo zabil Johna LennonaMeeting the Beatles in IndiaPopStoryThe Bee Gees: How Can You Mend a Broken HeartGeorge Harrison a Handmade FilmsHitsville: The Making of MotownManson: Music From an Unsound MindPříběh Beatles27: Zemřeli mladíBeatles: Vznik legendyElvis Presley: Věčné hledáníJohn a Yoko: Nad námi jen nebeElvis: The Rebirth of the KingEric Clapton: život ve dvanácti taktechIt Was Fifty Years Ago Today... Sgt Pepper and BeyondJak Beatles změnili světSome Other Guys: The Story of the Big ThreeBeatles: Perná létaGeorge Fest: A Night to Celebrate the Music of George HarrisonGeschichten aus der Salzburger Altstadt


Aktualizace osobnostního profilu George Harrison: 5.11. 2023 09:07