Keenen Ivory Wayans 65 let


Je druhým nejstarším z početné umělecky zaměřené rodiny Wayansových z New Yorku. Má neuvěřitelných devět sourozenců, z nichž čtyři (Damon, Shawn, Marlon a Kim) se objevili na filmovém plátně. Herectví se v různé míře věnuje i jeho bratranec Craig, neteř Cara a tři synovci (Damon, Michael a Damien). Jeho rodiče byli členy sekty svědků Jehovových. Keenen Ivory nejprve studoval na univerzitě v Alabamě, ale školu opustil, aby se mohl stát komikem na plný úvazek. Jako první z rodiny se začal na přelomu 70. a 80. let věnovat herecké profesi. Vystupoval v televizních seriálech a také jako jevištní bavič. Počátek jeho kariéry hodně ovlivnil herec Richard Pryor. První filmovou roli získal v roce 1983 v dramatu STAR 80.

Na tento úspěch navázal v roce 1994 akční krimi-komedií MIZERA, kterou režíroval a zahrál si v ní hlavní roli soukromého detektiva Shamea. Další zapamatovatelné role ztvárnil jako parťák Stevena Seagala v akčňáku GLIMMER MAN a po boku Jona Voighta v thrilleru ATENTÁT. Od té doby se však herectví věnuje spíše příležitostně a daleko více se začal soustředit na práci na druhé straně kamery. V roce 2000 režíruje svůj autorsky patrně nejznámnější film – bláznivou parodii SCARY MOVIE, jenž se dočkala velkého diváckého ohlasu. Následně natočil i neméně úspěšné pokračování SCARY MOVIE 2 a další dvě crazy komedie NĚKDO TO RÁD BLOND a PIDIHAJZLÍK. Ve všech čtyřech titulech svěřil hlavní úlohy svým bratrům Shawnovi a Marlonovi.

Keenen Ivory měří 191 centimetrů a má pět dětí. Je přísný vegetarián a aktivně se zapojuje do boje na ochranu zvířat.


8.6.1958
New York City, New York, USA
Keenen Ivory Wayans csfd

PidihajzlíkHomey the ClownNěkdo to rád blondScary Movie 2Scary Movie: Děsnej bijákMizeraDostanu tě, syčákuIn Living ColorIn Living ColorDěsnej dupákAtentátBest of Robert Townsend & His Partners in Crime, TheThe Five HeartbeatsHollywoodská rošádaSecond Generation WayansThe Keenen Ivory Wayans ShowComic Relief VParty for Richard Pryor, A1990 MTV Video Music AwardsThe Late ShowGlimmer ManNevyhrožujFor Love and HonorStar 80Manžel k pohledáníMoje žena a dětiA Different WorldFor Love and HonorNa zdravíSee It Loud: The History of Black TelevisionAmerická 90. létaDying LaughingWhy We Laugh: Black Comedians on Black ComedyThe Black List: Volume OneInside TV Land: African Americans in TelevisionThe Real Malcolm XThis Is Stand-Up10th Annual TV Land AwardsDo hlubin komedieFOX 25th Anniversary Special


Aktualizace osobnostního profilu Keenen Ivory Wayans: 17.3. 2024 23:16