Robert Englund 76 let


Robert Barton Englund se narodil 6. 6. 1947 v Glendale v Kalifornii. S filmem se poprvé setkal až ve svých 27 letech ve snímku BUSTER AND BILLIE. Jako většina herců začínal jen s vedlejšími rolemi a štěky, objevil se např. po boku Arnolda Schwarzeneggera ve filmu Zůstaň hladový. Zpočátku se objevoval jen v nízkorozpočtových a neúspěšných snímcích, v seriálech či TV filmech.

Poté se Englund opět vrací ke spolupráci s Tobem Hooperem (např. Děs v prádelně) a hraje v dalších "B" filmech, u nás např. nechvalně známý Python. V roce 2003 však dochází k dalšímu průlomu v Robertově kariéře, a to když režisér Ronny Yu zkříží dvě legendární série (Elm Street a Pátek 13.) a točí "horor" Freddy vs. Jason, opět s Englundem v roli Krugera. To otevírá Englundovy dveře mezi hororovou smetánku a tak se v roce 2005 může podílet na velkolepém 13-ti dílném seriálu Mistři hororu, kde na režisérskou stoličku usednou takoví velikáni jako John Carpenter či Tobe Hooper.

Robert Englund si za svou kariéru sice zahrál ve více než 100 filmech či seriálech, ale to z něj pouze herce nečinní. I Robert si, podobně jako mnoho dalších herců, zkusil také režii. Pomáhal s režií na "svém" seriálu Freddyho noční můry, v roce 1989 zrežíroval solidní horor Předvolba 976 a v současné době pracuje filmu Killer Pad.

Občasný režisér, přední herec amerických béčkových hororů a jeden z dvorních herců slavného hororového mistra Toba Hoopera se podílel na tolika filmech, jako málokdo, ovšem slávu a nesmrtelnost mu přinesla pouze jediná role. Role Freddyho Kruegera, masového vraha z Elm Street.


6.6.1947
Glendale, California, USA
Robert Englund csfd

AbruptioNatty KnocksThe GatheringRozhodnutí nebo životB4TMHarvest MoonTajemství nociThe Midnight ManJezero vs. AnakondaThe Funhouse MassacreFear ClinicKantemirThe Last ShowingWitches BloodSanitariumThe Mole Man of Belmont AvenueJezero 4: Poslední kapitolaStriptérky vs. VlkodlaciZombie MutationGangster CaineInkubusI Want to Be a SoldierSkeleton Farm's Halloween HorrorshowNight of the SinnerRedSvůdné zombieBlack SwarmJack Brooks: ZrůdobijecBehind the Mask: The Rise of Leslie VernonHatchetHeartstopper2001 maniakůFreddy versus JasonIl Ritorno di CagliostroNikdo se nic nedozvíPřepadení v bouřiKako los sonTak už konečně chcípni!PythonPrinc a surfařBlázni v parkuStrangelandTemná legendaDůležitý terčVládce prokletých přáníNovinová četaThe Vampyre WarsVraždící jazykVykradači tělDěs v prádelněNevyslovená pravdaNová noční můraPerry Mason: Případ osudného životního styluSmrt na počkáníNoční hrůzyDům bolestiFreddyho smrt - Poslední noční můraDobrodružství Forda FairlaneaCHUD II.Fantom opery


Aktualizace osobnostního profilu Robert Englund: 20.12. 2023 20:04