Brenda Fricker 79 let


Brenda Fricker se narodila 17. února 1945 v irském Dublinu. V době dospívání měla autonehodu, díky které jí později museli odebrat ledvinu. Trpěla také tuberkulózou. První zkušenosti s herectvím získala na různých irských scénách. Mezitím pracovala jako novinářka pro „Irish Times“. Posléze se vypracovala v charakterní herečku a stala se členkou divadelního souboru „National Theatre“, pak také „Royal Shakespeare Company“ a „Court Theatre Company“ ve Velké Británii. Ze soukromého života toho není příliš známo. Herečka byla jednou vdaná. V roce 1990 její manžel zemřel.

Zlom v její kariéře přišel v roce 1989, kdy byla obsazena do vedlejší role v dramatu Irska a Velké Británie MOJE LEVÁ NOHA režiséra Jima Sheridana. Láskyplně zde ztvárnila matku synovi (Daniel Day-Lewis) postiženému mozkovou obrnou. Snímek byl nominován na Oscara v pěti kategoriích. Nakonec získal dva: za své strhující výkony si je odnesli právě Daniel Day-Lewis za hlavní roli a Brenda Fricker za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli. Oba herci byli za své výkony nominováni na Zlatý Glóbus.

V roce 1990 se objevila v hlavní roli v dramatu PASTVINA, kde si zahrála s kolegou Richardem Harrisem, jež byl za svůj výkon nominován na Oscara. Postavu hospodyně jednoho českého barona, který byl vášnivým sběratelem míšeňského porcelánu, ztvárnila v dramatu UTZ (1992). Část natáčení probíhala v České republice a Brenda Fricker se ho rovněž účastnila.

V 90. letech herečka několikrát zavítala do Hollywoodu. Roli bezdomovkyně milující „své“ holuby si zahrála v úspěšné komedii SÁM DOMA 2: ZTRACEN V NEW YORKU (1992). Následovala role bláznivé matky v komedii A TAK JSEM SI VZAL ŘEZNICI (1993). Zajímavou roli rozzlobené sestry vytvořila svému kolegovi Albertu Finneymu v komedii BEZVÝZNAMNÝ MUŽ (1994). Spoluúčinkovala vedle R. Wright Pennové a M. Freemana v dramatu MOLL FLANDERSOVÁ (1996) a sekretářku Matthewa McConaugheya zahrála v dramatu ČAS ZABÍJET (1996). V poslední době vytvořila zajímavou roli impozantní ředitelky ústavu pro invalidy v dramatu UVNITŘ TANČÍM (2004) a vedle Andie MacDowell se objevila v dramatu TARA ROAD (2005).


17.2.1945
Dublin, Irsko
Brenda Fricker csfd

A Long Way from HomeAlbert NobbsMísty oblačnoLocked InStone of DestinyJak zkrotit důchodceTajemství prstenuDům na Tara RoadTraumaUvnitř tančímZavolej! Vzestup a pád Heidi FleissovéConspiracy of SilenceVeronica GuerinWatermelonThe IntendedTorzo: Příběh Evelyn DickVálečná nevěstaZamilovaný andělDurangoResurrectionAmerican, ThePainted AngelsPete's MeteorVzkříšeníNičitelMoll FlandersováSwannČas zabíjetJourneyAnděléBezvýznamný mužVraždit je snadnéA tak jsem si vzal řezniciSám doma 2: Ztracen v New YorkuUtzZvuk a tichoLethal InnocencePastvinaMoje levá nohaBallroom of Romance, TheExploits at West PoleyBloody KidsThe Music MachineYour Man From 6 CountiesHigh KampfHříšný DaveyOf Human BondageThe CatchHoldingForgive MeŽádné slzyByl jsem krysa


Aktualizace osobnostního profilu Brenda Fricker: 20.4. 2024 17:50