Verónica Forqué (1955 - 2021)


Spolu s herečkou Carmen Maura je i herečka Verónica Forqué držitelkou čtyř prestižních cen Goya, které každý rok uděluje španělská Akademie umění a kinematografických věd. Žádná jiná herečka nezískala tolik cen Goya, což je obě řadí mezi neúspěšnější španělské herečky. Verónica Forqué, celým jménem Verónica Forqué Vázquez-Vigo, se narodila 1. 12. 1955 v hlavním městě Španělského království, nicméně její kořeny se nachází v severním Španělsku. Její otec byl původem ze Zaragozy a matka se narodila v Argentině, nicméně i její otec pocházel ze španělského poloostrova a to konkrétně z Galicie.

Herečka studovala drama a umění a započala také studium psychologie, které však nedokončila. Její první velký filmový úspěch přišel v roce 1984, kdy jí slavný španělský režisér Pedro Almodóvar obsadil ve filmu QUÉ HE HECHO YO PARA MERECER ESTO? (Co jsem komu udělala?). S tímto režisérem dále spolupracovala v roce 1986 na filmu MATADOR (Matador) a v roce 1993 na filmu KIKA (Kika), ve kterém si zahrála hlavní roli. V roce 1986 hrála ve filmu EL AŃO DE LAS LUCES (Rok světla), za který získala svojí první sošku Goya za nejlepší ženskou vedlejší roli.

Další úspěchy již pak na sebe nenechaly dlouho čekat a v následujícím roce získala herečka další dvě sošky. Tentokrát jednu opět za nejlepší ženskou vedlejší roli v komedii MOROS Y CRISTIANOS (Maurové a křesťané) a druhou za tentokrát nejlepší ženskou hlavní roli v komedii LA VIDA ALEGRE (Veselý život). V 90. letech byla pro Verónicu úspěšná spolupráce s režisérem Manuelem Gómez Pereirou na komediích SALSA ROSA (Růžová omáčka), nebo komedii ¿POR QUÉ LO LLAMAN AMOR CUANDO QUIEREN DECIR SEXO? (Proč všichni mluví o lásce, když chtějí mluvit o sexu?). S Manuelem poté ještě v roce 2005 spolupracovala na filmu REINAS (královny).

V roce 1989 byla Verónica nominována na další cenu Goya za nejlepší ženskou hlavní roli ve filmu BAJARSE AL MORO (Vypadnout na jih), nicméně v tomto roce ji získala herečka Rafaela Aparicio za film EL MAR Y EL TIEMPO (Moře a počasí). Na svoji čtvrtou sošku čekala Verónica o čtyři roky déle, kdy v roce 1993 získala sošku Goya za nejlepší ženskou hlavní roli ve filmu KIKA (Kika) od Pedro Almodóvara.


1.12.1955
Madrid, Madrid, Španělsko
13.12.2021
Madrid, Španělsko
Verónica Forqué csfd

Zrcadlo, zrcadlo1 000 mil do VánocBabička je lesba!Vzpomeň si na měTenemos que hablarAliEnloquecidasHloupá dámaReinasClara y ElenaI Love You BabySin vergüenzaTiempos de azúcar¡Ay, Carmela!Pepe Guindo¿De qué se ríen las mujeres?Šťastné časyAlegre ma non troppoAmor propioMujer de tu vida 2: La mujer vacía, LaSiete mil días juntosKika¿Por qué lo llaman amor cuando quieren decir sexo?Orchestr klub VirginiaRůžová omáčkaDon Juan, mi querido fantasmaBaile del pato, ElBajarse al moroCaínLa vida alegreMadridMaurové a křesťanéEl año de las lucesOrden cómico, ElRomanza final (Gayarre)Buď nevěrná a nedívej se s kýmEl canto de la cigarraTodos me llaman 'Gato'Las truchasTiempos de constituciónZavázané očiDie StandarteLa guerra de papáDruhá mocMadrid, Costa FlemingUna pareja… distintaMi querida señoritaĎábel ubožákSeñoras del (h)AMPATřikrát VánoceEl fin de la comedia


Aktualizace osobnostního profilu Verónica Forqué: 19.10. 2023 16:15