Luciano Pavarotti (1935 - 2007)


Jeden z nejpopulárnějších tenorů Luciano Pavarotti se narodil 12. října 1935 v Modeně. Byl synem amatérského zpěváka a pekaře.

Obrat přišel v roce 1961, když ztvárnil Rudolfa v Pucciniho opeře La Bohéme. Po tomto úspěchu dostal angažmá např. v Londýně či USA. V roce 1972 se mu podařil skvělý úspěch, v New Yorku při představení zazpíval bez námahy devětkrát dvoučárkované C a tím dostal publikum. Vytleskalo ho sedmnáctkrát zpět před oponu.

V tuto dobu jeho popularita stoupala stále vzhůru. Začal vystupovat v televizi při operních představeních. Nejvíce ho proslavilo členství ve hvězdném týmu Tří tenorů. V roce 1990 zazpíval na fotbalovém MS s José Carrerasem a Plácidem Domingem.

Pavarottimu nebyl cizí ani rock či pop, takže jsme ho mohli vidět po boku Stinga či U2 nebo Bryana Adamse. Pavarotti se podílel i na charitativních akcích a pomáhal Červenému kříži se získáním peněz pro postižené. Ke konci života s vyučoval zpěv v rodném kraji.


12.10.1935
Modena, Itálie
6.9.2007
Modena, Itálie
Luciano Pavarotti csfd

Andrea ChénierPagliacciWeltstars singen WeihnachtsliederElisir d'amore, L'Die FledermausLa BohèmeMarie StuartovnaTrovatore, IlIdomeneoAno, GiorgioRigolettoAidaBallo in maschera, UnVerdiDie Erfolgsstory Jimmy Carter: Rock & Roll PresidentPavarottiDiana: den, kdy celý svět zaplakalPavarotti: Zrození popové hvězdyTři tenoři - zrození legendyPavarotti - hlas pro věčnostFreddie Mercury: PříběhHudba na obrazovcePlácido Domingo: Moje největší roleLegendsPavarotti - The Last TenorZu & Co Live at Royal Albert HallPavarotti & Friends for AfghanistanPavarotti & Friends for Cambodia and TibetThe Natural History of the ChickenTři Tenoři – Vánoční koncertPavarotti & Friends for the Children of LiberiaLegenden3 Tenors in Concert 1994, The30th Anniversary Gala ConcertPavarotti & FriendsMemories of 1970-1991Pavarottiho recitál s LevinemVzdálená harmonieSto let Metropolitní operyPavarotti & FriendsPavarotti zpívá Verdiho RequiemCéline Dion & Luciano Pavarotti: I Hate You Then I Love YouLuciano Pavarotti, Brian Eno, Bono, the Edge: Miss Sarajevo (Live)Luciano Pavarotti: Nejlepší duetyMichael Jackson and Friends: A Concert for Kosovo's ChildrenPavarotti & Friends 99 for Guatemala and KosovoPavarotti v ModeněPavarotti zpívá v newyorském Central ParkuPavarotti zpívá v Hyde ParkuDon CarloG. Verdi: Maškarní plesG. Puccini: Bohéma14th Annual Screen Actors Guild AwardsLes grands du rireClippatoLes enfants de la guerreMundo VIPtaffThe 1993 World Music Awards


Aktualizace osobnostního profilu Luciano Pavarotti: 1.11. 2023 15:24