Miroslav Ondříček (1934 - 2015)


Miroslav Ondříček, jeden z nejvýznamnějších československých kameramanů, se narodil v Praze 4. 11. 1934, a jak u nás, tak po světě je znám hlavně pro svou spolupráci s režisérem Milošem Formanem.

Hned jeho první filmy zaznamenaly velký úspěch. Ať už to byly ty, jež vzešly ze spolupráce s Ivanem Passerem, Fádní odpoledne a Intimní osvětlení, či s režisérem Formanem Lásky jedné plavovlásky, známý pro své intimní scény s herečkou Hanou Brejchovou, a který je Ondříčkovým oblíbeným filmem, nebo satira Hoří, má panenko. V té době ho do Londýna, na natáčení filmu Bílý autobus, pozval anglický tvůrce Lindsay Anderson, přičemž v průběhu let ještě následovaly filmy Kdyby... a Šťastný to muž a Ondříčkova kariéra nabrala na obrátkách. V USA, opět s Formanem, natočili Taking off... a s dalším známým režisérem Georgem Roy Hillem Jatka č. 5. Režisér byl se spoluprací spokojen, jelikož i tato souhra poté pokračovala u dalších filmů. Také si ho žádal k filmu Podraz, ale v tomto případě nebylo Ondříčkovi dovoleno odcestovat (podobně tomu bylo i v případě filmu Přelet nad kukaččím hnízdem), a tak alespoň u nás natočil další populární komedii Homolka a tobolka.

Z dalšího průběhu let vynikají v jeho filmografii ty snímky, které natočil s režisérem Formanem - Vlasy, Ragtime, Amadeus, Valmont a i když byl dvakrát nominován na Oskara, tak se této významné filmové ceny nedočkal. I tak ale v pozdějších letech natáčel výhradně v Americe: Čas probuzení, Velké vítězství a vstoupil i do americké asociace kameramanů.

Na Karlovarském mezinárodním filmovém festivalu byl oceněn cenou za Mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, a může se pyšnit i státním vyznamenáním za zásluhy. V dnešní době vyučuje na pražské FAMU a také na filmové škole v Písku, která je podle něj pojmenována. Radost mu také jistě dělá jeho syn David, který se taktéž věnuje filmu, třebaže jako režisér, a má za sebou několikero úspěšných filmů.


4.11.1934
Praha, Československo
29.3.2015
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Miroslav Ondříček csfd

Kluci v mém životěKazatelova ženaKéž bych to byl jáVelké vítězstvíČas probuzeníValmontBlázinecVelký esaSmrtící trikySeminaristéAmadeusSilkwoodováSvět podle GarpaRagtimeTemné slunceBožská EmaVlasyNechci nic slyšetPříběh lásky a ctiJakubKonečně si rozumímeNajvzdialenejšia hviezda na nebiDvojí svět hotelu PacifikHřištěDrahé tety a jáTelevize v Bublicích aneb Bublice v televiziŠťastný to mužHomolka a tobolkaJatka č. 5Taking OffSvatební nocTělo DianyKdyby...Bílý autobusHoří, má panenkoMučedníci láskyIntimní osvětleníLásky jedné plavovláskyDémanty nociKonkursVzdálená harmonieLásko prokletá5 pesničiekFádní odpoledneKdyby ty muziky nebylyCzechMate – Hledání Jiřího MenzelaVěčná Slavia13. komnataČeskoslovenský filmový zázrakNeviditelná ruka trhu: privatizace BarrandovaHořelo, má panenkoPříběhy slavnýchZlatá šedesátáPovolání: kameramanMilos Forman: Portrait


Aktualizace osobnostního profilu Miroslav Ondříček: 20.11. 2023 04:11