Belinda Lee (1935 - 1961)


Krásné anglické herečce Belindě Lee nebylo dopřáno mnoho času, přesto se koncem padesátých let stihla stát filmovou hvězdou celoevropského významu. Narodila se v malém městečku Budleigh Salterton v jižní Anglii, její otec byl majitelem hotelu. Již od dětství toužila Belinda Lee po kariéře u divadla a filmu a po střední škole se zapsala ke studiu herectví na Královské akademii dramatických umění. Při jednom divadelním představení v Nottinghamu si jí povšimli filmaři a mimořádně krásná adeptka herectví se v osmnácti letech dostala ke své první filmové roli v kriminální komedii THE RUNAWAY BUS (1954).

V roce 1959 se Belinda Lee rozvedla s Lucasem a trvale přesídlila do Itálie. K obojímu byla v podstatě donucena po skandálu s Filippem Orsinim, kdy s ní britští producenti zrušili smluvní závazky, překvapivě jí to ale prospělo a od naivních blondýnek v britských komediích se stala žádanou představitelkou dramatických rolí v italské kinematografii. Od nového působiště si slibovala zajímavější herecké příležitosti, což se jí sice splnilo jen částečně, nadále ale točila několik filmů ročně, na rozdíl od předchozího angažmá v Británii hrála vesměs hlavní role. V mezinárodně obsazeném historickém titulu NOCI LUKRÉCIE BORGIOVÉ (Le notti du Lucrezia Borgia, 1960) hrála titulní roli, v režii slavného Damiana Damianiho hrála v kriminálce NAJATÝ VRAH (Il Sicario, 1960), objevila se také ve válečném dramatu SVĚDEK, KTERÝ NEPROMLUVIL (La lunga notte del 43, 1960), který byl nominován na Zlatého lva na festivalu v Benátkách. Další hodnotnou hereckou příležitost dostala od režiséra Francesca Rosiho ve filmu PLEŤÁCI (Il Magliari, 1959). Dva filmy natočila také v Německu.

Belinda Lee zahynula při autonehodě na dovolené v Kalifornii v březnu 1961. Bylo jí 25 let, v době své tragické smrti byla navíc těhotná – jejím partnerem byl tehdy italský režisér dokumentárních filmů Gualtiero Jacopetti (*1919). Poslední film s Belindou Lee, KONSTANTIN VELIKÝ (Constantino il grande, 1962), drama z antického Říma, se dostal do kin až po její smrti. V Británii, Itálii, Francii a Německu natočila celkem 33 filmů.


15.6.1935
Budleigh Salterton, Devon, England, Velká Británie
12.3.1961
San Bernardino, California, USA
Belinda Lee csfd

Konstantin VelikýFantasmi a RomaBrevi amori a Palma di MajorcaDer Satan lockt mit LiebeFemmine di lussoGiuseppe venduto dai fratelliMarie des IslesMessalina Venere imperatriceNajatý vrahSvědek, který nepromluvilCe corps tant désiréDie Wahrheit über RosemarieDonchuániLe notti di Lucrezia BorgiaPleťáciAphrodite, déesse de l'amourNor the Moon by NightVelké penízeDangerous ExileMiracle in SohoThe Secret PlaceEyewitnessThe Feminine TouchWho Done It?Footsteps in the FogMan of the MomentNo SmokingKrásky z dívčí školyMeet Mr. CallaghanMurder by ProxyThe Runaway BusLife with the Lyons


Aktualizace osobnostního profilu Belinda Lee: 31.10. 2023 22:31