Stephen Hawking (1942 - 2018)


Britský teoretický fyzik Stephen William Hawking se narodil 8. ledna 1942 v Oxfordu. Patří mezi nejznámější vědce vůbec. Nejvíce ho proslavila kosmologie a kvantová gravitace. Velkými přínosy vědě byly i Černé díry, kterými se Hawking také zabývá.

Hawking si přál studovat kosmologii v Cambridgi. Přání se mu vyplnilo již v roce 1963, kdy se dostal na Cambridge. V roce 1965 začal svou doktorskou práci a o rok později ji obhájil a dosáhl titulu Ph. D. Na Cambridgi působil nejdříve jako výzkumník a později jako stálý člen univerzity. V roce 1973 opouští Astronomický institut a nastupuje do oddělení aplikované matematiky a teoretické fyziky. V roce 1979 zastává pozici Lukasiánského profesora matematiky (dříve např. Issac Newton).

Již v začátcích studií na Oxfordu se začaly projevovat příznaky jeho nemoci. Trpí amyotrofickou laterální sklerózou, která napadá nervový systém. Od roku 1968 se může pohybovat pouze za pomoci vozíčku a od roku 1985 komunikuje pouze pomocí speciálního počítače. Podle lékařů neměl žít déle než dva až tři roky.

Profesor Hawking je členem mnoha významných učených společností (Královská vědecká spol., Papežská akademie věd a Národní akademie věd Spojených Států) a držitelem mnoha významných ocenění (Eddington medal, Wolf Prize of Physics apod.). Počet jeho vědeckých publikací se blíží ke dvěma stům.


8.1.1942
Oxford, Oxfordshire, England, Velká Británie
14.3.2018
Cambridgeshire, England, Velká Británie
Stephen Hawking csfd

The Entire UniverseMonty Python živě (převážně)Teorie velkého třeskuFuturamaSimpsonoviMistři science fictionStar Trek: Nová generaceStephen Hawking's Fate of the UniverseJak funguje vesmírČerné díry: Horizont poznáníTimelapse of the Future: A Journey to the End of TimeWhy Are We Creative?Nový domov ve vesmíruThe Truth Is in the StarsGénius podle Stephena HawkingaDestination MarsSvět kmenových buněk se Stephenem HawkingemTajemství vesmíru: Velcí vědciNevěřícíŽivotopis Stephena HawkingaStephen Hawking a jeho Grand DesignBeautiful EquationsJak přežít pokrokStatečný nový světVesmírZvědavost


Aktualizace osobnostního profilu Stephen Hawking: 30.3. 2024 14:50