Dominic Barto (1930 - 2019)


"To byl šéf. Upozornil mě zdvořile, že když tu sochu nedostaneme zpátky, tak nás předhodí svým dobrmanům. Přiletí prvním letadlem i s těma bestiema." Morgan - ŠIMON a MATOUŠ (1975)

Dominic Barto si v mládí vydělával na živobytí v ringu jako profesionální boxer. Boxerská kariéra ale není věčná a proto v druhé polovině šedesátých let, kdy jeho profesionální boxerská dráha už byla za zenitem, vyzkoušel své štěstí ve filmové branži. Po několika menších štacích ve filmech, které skončily kdesi v zapomnění, na sebe poprvé upozornil v italském westernu PRAVÁ A LEVÁ RUKA ĎÁBLA (1970), kde se objevil jako nemluvný pistolník Mortimor, pomocník majora Harrimana. Samotná jeho role v tomto filmu sice byla velmi okrajová (ostatně neřekl zde jediné slovo), jeho charakteristická, ostře řezaná tvář se ale v herecké branži zapsala do povědomí a herec se v následujících letech stal oblíbenou postavou zejména italských krimikomedií a westernů.

"Lidičky, to je ohromný pocit. Po dlouhé době jsem zas někoho okradl a bez jediný rány." Opičák Smith - PODIVNÉ DĚDICTVÍ (1972)

Hodně mu pomohla zejména role v úspěšném italském westernu PODIVNÉ DĚDICTVÍ (1972), kde co by Opičák Smith dostal se svými dvěma kamarády Bullem a Holly Joem do vínku přetěžký úkol - přeměnit neposkvrněnou romantickou duši Terence Hilla do podmínek divokého západu. Zahrál si také roli zlodějíčka a informátora Buda Spencera ve filmech POLICAJT DRÁBEM (1973) a POLICAJT Z HONGKONGU (1975) a v drobných rolích se rovněž objevil ve filmu HRABĚ MONTE CHRISTO (1975) nebo westernu JINÝ MUŽ, JINÁ ŠANCE (1977). Většina diváku si ale pamatuje Dominica Barta zejména jako Morgana, šéfa povedené bandy zločinců ve dvojdílné krimikomedii ŠIMON A MATOUŠ JEDOU NA RIVIÉRU (1975) a ŠIMON A MATOUŠ (1975), kde dostával pravidelné nakládačky od Paula L. Smitha a Antonia Cantafora, kteří zde hráli věrné kopie Buda Spencera a Terence Hilla.


20.12.1930
Pennsylvania, USA
10.4.2019
San Bernardino, California, USA
Dominic Barto csfd

Lucky LukeJe to v hájiPolda na zabitíCrossing the MobVražedná hraNesmělí lidéRocky IVČest rodiny PrizziůJungle WarriorsBody and SoulThe HearseJiný muž, jiná šanceHrabě Monte ChristoPolicajt v HongkonguŠimon a MatoušŠimon a Matouš jedou na RiviéruAnche gli angeli tirano di destroPolicajt drábemSuper Fly T.N.T.Muž jménem La ManchaPodivné dědictvíDetektiv ShaftQuel maledetto giorno della resa dei contiThe Last RebelBásník a kočičkaPravá a levá ruka ďáblaStilettoWeird ScienceŠťastný LukeHunterHardcastle a McCormick


Aktualizace osobnostního profilu Dominic Barto: 24.2. 2024 00:19