Adele Bertei 69 let


Americká feministická muzikantka, režisérka, herečka a scenáristka je italsko, irského a francouzského původu.

Již v dětství začala psát poezii a s hudební kariérou jí pomáhal hudebník Peter Laughner. V počátcích hrála na kytaru a zpívala v Laughnerově kapele The Wolfes. V roce 1977 odchází do New Yorku poté, co Laughner zemřel na komplikace způsobené alkoholismem. V New Yorku se Adele rychle stává prominentní postavou v umělecké a hudební scéně zvané No Wave, kde hrála na varhany a kytaru v punkové kapele Acetone, což byla původní sestava známější noisepunkové tlupy The Contortions.

Díky svému punkovému vzhledu a přístupu byla obsazována do kultovních snímků režisérů Vivienne Dick, Scott B a Beth B. Poprvé se před kamerou objevila v experimentálním krátkometrážním snímku Guerillere Talks (1978) No Wave režisérky Vivienne Dick. Mezitím se živila jako osobní asistent a v roce 1978 Brian Eno pozval její feministickou kapelu na sérii koncertů v New Yorku, který vyústil v Enovu produkci ikonické kompilačky „No New York“ (1978), která představovala The Contortions a tři další No Wave skupiny.

V roce 1980 umělec Martin Kippenberger přivádí Adele do Berlína, kde vystupovala sólo v jeho klubu SO36. Po svém návratu do USA zakládá Adele dívčí punkovou skupinu The Bloods, které je považována za vůbec první lesbickou rockovou skupinu. Kapela měla poměrně úspěch, koncertovala i mezinárodně. V New Yorku předskakovali skupině The Clash a  jejich singl Button Up si oblíbil i legendární DJ John Peel. Adele si v té době zahrála ve feministickém sci-fi snímku Born in Flames (1983).


8.4.1955
Cleveland, Ohio, USA
Adele Bertei csfd

Hledám Susan. Zn.: ZoufaleBorn in FlamesOffenders, TheArtists - Depression, Anxiety & RageBeauty Becomes the BeastGuerillere TalksSheena Easton: Do It for Love


Aktualizace osobnostního profilu Adele Bertei: 20.11. 2023 04:18