Karol Strasburger 76 let


Karol Strasburger se narodil 2. července 1947 ve Varšavě. V mládí aktivně cvičil gymnastiku v klubu Legia Warszawa, v tomto sportu získal největší hodnocení na mistrovství Polska ve skupinách v roce 1964 a také vystupoval v cirkusu. Nejdříve vystudoval Státní vysokou školu námořní v přístavním městě Szczecin a teprve později absolvoval v letech 1967 - 1971 Státní vysokou školu divadelní (Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna w Warszawie). Okamžitě pak získal angažmá v Dramatickém divadle (Teatr Dramatyczny), kde se udržel do roku 1983 pod vedením režiséra Gustawa Holoubka.

V osmdesátých letech si ho začali všímat také v zahraničí, nejvíce se objevoval ve východoněmeckých filmech. Ani českému divákovi není tento polský herec neznámý. V roce 1986 přijal roli kanadského hokejového trenéra finského týmu Tommyho Donberga v československo-finském filmu Marie Poledňákové ZKROCENÍ ZLÉHO MUŽE (POSKROMIENIE ZŁOŚNIKA) po boku slovenské herečky Magdy Vášáryové. Spolu s ním však hrály i dvě jeho krajanky - Adrianna Biedrzyńska a Katarzyna Figura. Po dvou letech se v českém filmu objevil znovu, a tak se českým divákům jistě zapsal do paměti více jako lichvář Adamec ve filmu Jaroslava Soukupa KAMARÁD DO DEŠTĚ (PRZYJACIEL NA NIEPOGODĘ), kde si zahrál po boku tehdy velmi úspěšné dvojice Tofi & Vaculík. Tehdy k nám promlouval nekompromisním hlasem Borise Rösnera. I zde si zahrál s další polskou herečkou Beatou Andraszewicz, která ve filmu ztvárnila Sagvanovu partnerku. Postupem doby se objevoval i ve více polských seriálech, které v té době hojně vznikaly, ve větších či menších rolích. Například mezi lety 1988 - 1990 vystupoval v seriálu V LABYRINTU (W LABIRYNCIE), o rok později ve filmu i seriálu PANNY A VDOVY (PANNY I WDOWY) a dále v polské populární telenovele KLAN, MAGDA M. a v seriálech EKSTRADYCJA 2, SVĚT PODLE KIEPSKÝCH (ŚWIAT WEDŁUG KIEPSKICH) a SOUSEDI (SĄSIEDZI). V devadesátých letech a později opět zavítal na filmové plátno a zahrál si Stefana Karského ve filmu VŠE, NA ČEM ZÁLEŽÍ (WSZYSTKO, CO NAJWAŻNIEJSZE) z roku 1992, inspektora ve filmu STÍN PODEZŘENÍ (CIEŃ PODEJRZENIA) a Waldiho šéfa ve filmu MANŽELSKÁ KOMEDIE (KOMEDIA MAŁŻEŃSKA) z roku 1993, konferenciéra ve filmu OPOŽDĚNÁ LINKA (LINIA OPÓŻNIAJĄCA) a skladníka ve filmu PŘÍSTAVIŠTĚ (PRZYSTAŃ) z roku 1997 a naposledy byl spatřen ve filmu CHAMELEON (KAMELEON) z roku 2001, kde hrál velitele policejního sboru Staszka.

Od roku 1994 se věnuje také televizní zábavě, nepřetržitě provází populární rodinnou soutěž FAMILIADA (u nás je známý podobný formát pořadu pod názvem "5 proti 5"). Do roku 2006 bylo jeho zvláštním rituálem na počátku každého pořadu vyprávět anekdotu.

Karol Strasburger je ženatý s manželkou Irenou, vydal vlastní kuchařku, rád lyžuje, hraje tenis a hokej na kolečkových bruslích, surfuje a plave. Spolupracuje s Divadlem Komedie (Teatr Komedia) a divadlem Pohádka (Bajka).


2.7.1947
Warszawa, Województwo mazowieckie, Polsko
Karol Strasburger csfd

Koniec świata czyli Kogel Mogel 4Planeta nezadaných 2KameleonOpowieści weekendowe: Linia opóźniającaPrzystańKomedia małżeńskaVše na čem záležíHistoria niemoralnaChichot Pana BogaKamarád do deštěSami dla siebieTak mě radši zabij, poldo!Wielki wózSezon na bazantyZkrocení zlého mužeDluznicy smierciWar and LoveStan wewnętrznyVelký hráčNežádoucí hostPowstanie Listopadowe. 1830-1831Das unsichtbare Visier - Insel des Todes 1Das unsichtbare Visier - Insel des Todes 2KarinoNoci a dnyIzkustvenata paticaAgent č.1Jeszcze słychać śpiew. I rżenie koni...Kłopotliwy gośćRodinný životM jak miłośćMiłość na zakręciePensjonat nad rozlewiskiemKomisarz AlexMagda M.SąsiedziPierwsza miłośćAsŚwiat według Kiepskich


Aktualizace osobnostního profilu Karol Strasburger: 3.11. 2023 21:27