Paul Meurisse (1912 - 1979)


Francouzský herec Paul Meurisse se narodil v Dunkerque v severní Francii, ale dětství a mládí strávil na Korsice. Jeho otec byl bankovním ředitelem a pro syna měl naplánovanou podobnou dráhu. Paul tak začínal v jižní Francii jako advokátní koncipient, jako zpěvák chrámového sboru měl ale i jiné, umělecké ambice. S doporučujícím dopisem odešel do Paříže, kde začal účinkovat v kabaretech Trianon a ABC, vystupoval také v nočních klubech na Pigalle. Do této doby spadá také jeho milostný vztah s legendární šansoniérkou Edith Piaf, který trval několik měsíců (1939). Zde je nutno podotknout, že Meurisse neokouzlil slavnou zpěvačku svým uměním, ale vzděláním, kouzlem osobnosti, galantním chováním a v neposlední řadě i svým původem v lepších kruzích.

Od divadla pochopitelně nebyla dlouhá cesta k filmu. Poprvé se před kamerou objevil na počátku války, kdy hrál v komediích NE BOUGEZ PLUS (1941) a MONTMARTRE-SUR-SEINE (1941; hvězdou tohoto snímku byla Edith Piaf). Meurisse začal před filmovou kameru předstupovat pravidelně, koncem čtyřicátých let točil i několikrát ročně, nutno ale poznamenat, že ve většině případů se jednalo o průměrné a dnes již zcela zapomenuté filmy. Hodnotnější příležitosti dostal až v padesátých letech, kdy jej oslovili slavní režiséři. Velkou roli si zahrál v thrilleru ĎÁBELSKÉ ŽENY (Les diaboliques, 1955). Po boku Jeanne Moreau si pak zahrál hlavní roli policejního komisaře v kriminálce SMRT DORUČITELI (Échec au porteur, 1958). Režisér Henri-Georges Clouzot pak Meurisseho obsadil do svého dalšího filmu PRAVDA (La vérité, 1960) v hlavní roli s Brigitte Bardot. Rostoucí význam osobnosti Paula Meurisse vedl k nabídkám dalších filmových tvůrců slavných jmen. Jules Duvivier mu svěřil roli průmyslníka ve filmu MARIE-OCTOBRE (1959), následně se objevil ve slavné SNÍDANI V TRÁVĚ (Le déjeuner sur l'herbe, 1959) od Jeana Renoira.

Svou parketu našel Meurisse především v Lautnerových parodiích na špionážní filmy, v nichž vytvořil postavu Théobalda Dromarda, tyto kriminální komedie u nás ale nejsou známé, ve své době ale měly úspěch ve francouzských kinech (LE MONOCLE NOIR, 1961; L'OEIL DU MONOCLE, 1962; LE MONOCLE RIT JAUNE, 1963). Ze spolupráce s režisérem Lautnerem je u nás známá komedie POVEDENÍ STREJCOVÉ (Les tontons flingueurs, 1963). V šedesátých letech Meurisse také dvakrát pracoval s režisérem J. P. Melvillem na jeho slavných snímcích DRUHÝ DECH (Le deuxiéme souffle, 1966) a ARMÁDA STÍNŮ (L'armée des ombres, 1969). V sedmdesátých letech již Meurisse práci pro film omezoval, objevil se například po boku Alaina Delona v kriminálce CIKÁN (Le gitan, 1975). Definitivně posledním hercovým vystoupením ve filmu byla postava Juliena Blaise v koprodukčním francouzsko-německém filmu VALENTINOVA MILOSTNÁ VÝCHOVA (L'édoucation amoureuse de Valentin, 1976). Meurisseho filmografie v konečném součtu zahrnuje bezmála sedmdesát filmů.

I po svém posledním filmu Meurisse nadále hrál divadlo, provázely jej ale také zdravotní problémy. V roce 1978 nastudoval divadelní hru Můj otec měl pravdu (Mon pére avait raison) a vystupoval v ní na jevišti Théatre Hébertot v Paříži. Dne 18. ledna 1979 odehrál poslední představení a následujího dne zemřel následkem těžkého astmatického zachvatu. Bylo mu 66 let.


21.12.1912
Dunkerque, Francie
19.1.1979
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Paul Meurisse csfd

Valentinova milostná výchovaCikánPodezřelíLes voracesHlavně v klidu!Koňská hlavaArmáda stínůDer Kongreß amüsiert sichDruhý dechLa Grosse caisseLe MajordomeMoi et les hommes de 40 ansQuand passent les faisansLe Monocle rit jauneDu mouron pour les petits oiseauxL'Assassin connaît la musique...Méfiez-vous, mesdames !Můj strýček gangsterCarillons sans joieL'Oeil du monocleLe jeu de la véritéLes Nouveaux aristocratesČerný monoklFrancouzka a láskaPravdaGuinguetteLa Tête contre les mursMarie-OctobreSnídaně v trávěLes ViolentsÉchec au porteurJusqu'au dernierL'Inspecteur aime la bagarreFortune carréeL'affaire des poisonsĎábelské ženyLa CastiglioneJe suis un mouchardSergil chez les fillesMa femme est formidableMaria du bout du mondeSérénade au bourreauAgnès de rienDernière heure, édition spécialeL'Ange rougeImpasse des deux angesLa dame d'onze heureLe Colonel DurandLe Dessous des cartesManù il contrabbandiereScandaleSergil et le dictateurBethsabéeInspecteur SergilLa Fleur de l'âgeMonsieur ChasseMacadamVingt-quatre heures de perm'La Ferme aux loupsDéfense d'aimer


Aktualizace osobnostního profilu Paul Meurisse: 24.2. 2024 17:50