Benedict Cumberbatch 47 let


Celým jménem Benedict Timothy Carlton Cumberbatch, je britský divadelní, filmový, televizní a rozhlasový herec. Narodil se 19. července 1976 v Londýně. Je synem herců Timothyho Carltona a Wandy Ventham. V rodině má také významné předky v britských vojenských a diplomatických službách.

Na divadelní prkna vystoupil poprvé roku 2001. Dostával hlavní role v klasických hrách v Open Air Theatre, Regent´s Park, Almeida Theatre, Royal Court Theatre a Nation Theatre. Byl nominován na Cenu Lawrence Oliviera za nejlepší výkon ve vedlejší roli ve hře Heda Gablerová.  V únoru 2011 začal hrát na alternativních nocích v The Children´s Monoluges a jako Dr. Frankenstein. Tuto roli si zahrál i v londýnském národním divadle. Tamní záznam Frankensteina byl dokonce v březnu 2011 uveden do kin.

Práce pro televizi mu přinesla kvalitní role a také první uznání -  za ztvárnění známého britského vědce v televizním filmu HAWKING, byl roku 2004 nominován na cenu BAFTA a odnesl si televizní cenu Zlatá nymfa. V roce 2005 hrál  mladého šlechtice Edmunda Talbota v britské  minisérii To The Ends of The Earth, založený na trilogii Williama Goldinga. Tehdy se při natáčení v Jihoafrické republice spolu s několika kolegy stal obětí ozbrojeného přepadení, když byli uneseni z porouchaného auta, odvezeni a několik hodin drženi v zajetí. Prohlásil, že tehdy si uvědomil, že nezáleží na tom, jak moc je člověk milován, že ve smrti je stejně vždycky sám.V roce 2008 si zahrál hlavní roli v další vynikající minisérii BBC The Last Enemy, za kterou dostal cenu Satelite pro nejlepšího herce ve filmu nebo minisérii.V roce 2009 hrál v seriálu Slečna Marplová, také v televizní adaptaci Small Island a znovu získal cenu BAFTA TV za nejlepšího herce ve vedlejší roli. Další velmi úspěšná a kvalitní minisérie BBC, tentokrát z první světové války,  s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli, se jmenuje Parade´s End.

Ale to už je v (prů)běhu seriál BBC Sherlock, kterým se Benedict dostal do povědomí a hlavně srdcí stovek miliónů lidí na planetě a na špici žebříčků všeho druhu nejen u fanoušků, ale v celém filmovém a televizním průmyslu. Jak o něm nedávno prozradila kolegyně Keira Knightley: „je neuvěřitelně pracovitý a poctivý - věděli jsme, že není otázka, jestli se proslaví, ale kdy se to stane". Benedict ovšem dělá všechno co umí, aby nezůstal mužem jedné role a protože umí hodně, daří se mu to.


19.7.1976
Londýn, England, Velká Británie
Benedict Cumberbatch csfd

Avengers: Secret WarsRioThe Book of ClarenceThe End We Start FromDoctor Strange v mnohovesmíru šílenstvíMagikRogue MaleElektrizující život Louise WainaMauritánec: Deník z GuantánamaSpider-Man: Bez domovaSíla psaHra špionů1917Avengers: EndgameBrexitV kapradí: FilmAvengers: Infinity WarGrinchMauglí - příběh džungleDítě v pravý časThor: RagnarokVálka vynálezcůDoktor StrangeSherlock: Přízračná nevěstaZoolander No. 2Black Mass: Špinavá hraHobit: Bitva pěti armádKód EnigmyTučňáci z Madagaskaru12 let v řetězechBlízko od sebeHobit: Šmakova dračí poušťStar Trek: Do temnotyWikiLeaksHobit: Neočekávaná cestaJeden musí z kola venPříliš mnoho tajemstvíVálečný kůňInformátorkaSherlock - Unaired PilotTřetí hvězdaČtyři lviBurlesque FairytalesSmall IslandSíla láskyKrálova přízeňPokáníStuart: Život pozpátkuNezlomná vůleZahřívací koloDunkerque: záchrana expedičního sboruHawkingZabijte králeFields of GoldNa špičce jazykaShe-Hulk: Neuvěřitelná právničkaCo kdyby...?


Aktualizace osobnostního profilu Benedict Cumberbatch: 31.10. 2023 15:54