George Sanders (1906 - 1972)


George Henry Sanders byl v Rusku narozený anglický filmový a televizní herec. Je znám širokému diváckému publiku především pro své role hulvátů a jiných pokřivených charakterů v mnoha úspěšných filmech jako ALL ABOUT EVE (1950), Addisona DeWitta a jako hlas ničemného tygra Shera Khana ve filmu THE JUNGLE BOOK (1967).Jeho kariéra trvala téměř 40 let.

Svůj první debut absolvoval v britském filmu v r. 1929. O sedm let později, po sérii dalších britských filmů, se prosadil v americkém filmu v roli Lorda Everetta Staceyho, LLOYD’S OF LONDON (1936). Jeho uhlazený projev, akurátní anglický přízvuk a elegantní britské vystupování spolu se zdvořilou a snobskou aurou osobnosti, jej předurčily do amerických filmů příští dekády. Hrával charaktery vedlejších rolí ve vysokorozpočtových snímcích jako REBECCA (kde s Judith Anderson hráli necitelné protějšky postavě Joan Fontaine). V nízkorozpočtových filmech hrával hlavní role, např. RAGE IN HEAVEN. Hlavní role si střihnul v seriálech THE FALCON a THE SAINT. V roce 1942 přihrál roli v seriálu Falcon svému bratrovi Tomovi v díle The Falcon’s Brothers. V dalším a poté jediném filmu, kde vystupoval se svým bratrem byl snímek DEATH OF SCOUNDREL (1956). Sanders hrál postavu lorda Henryho Wottona ve filmové verzi románu THE PICTURE OF DORIAN GRAY (1945). V r. 1947 spoluúčinkoval ve filmu THE GHOST AND MRS. MUIR s Genem Tierneyem a Rexem Harrisonem. Ten samý rok sklidil skvělé kritiky za málo známý snímek v režii Alberta Lewina, THE PRIVATE AFFAIRS OF BEL AMI, podle románu Guye de Maupassanta, kde hrál po boku půvabné Angely Lansbury. Sanders a Lansbury si poté zahráli spolu v biblickém eposu SAMSON A DALILAH (1949) v režii Cecila B.de Milleho.

V roce 1950 zaznamenává svůj největší divácký úspěch za roli jízlivého a chladnokrevného divadelního kritika Addisona DeWitta v již výše zmíněném snímku ALL ABOUT EVE, za který získal cenu filmové akademie za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli. Poté zazáří jako Sir Brian de Bois-Guilbert ve filmu IVANHOE (1952), kde umírá v souboji s Robertem Taylorem, zatímco vyjadřuje svou lásku k židovské dívce ztvárněné Elizabeth Taylor.

Sanders vstoupil do televizních obrazovek úspěšným seriálem THE GEORGE SANDERS MYSTERY THEATER. Anglického bídáka G.Emory Partridge si střihnul v seriálu THE MAN FROM U.N.C.L.E. v epizodě ' The Gazebo in the Maze Affair' a reprízoval později tu samou roli v díle The Yukon Affair. Ztvárnil postavu Dr. Freeze ve dvou epizodách v 60.letech hojně sledovaného seriálu BATMAN. V r. 1967 namluvil postavičku zlotřilého tygra Shera Khana ve filmu THE JUNGLE BOOK v produkci studia Walt Disney.


3.7.1906
Petrohrad, Ruské impérium
25.4.1972
Barcelona, Cataluña, Španělsko
George Sanders csfd

PsychomaniaNekonečná nocOsudová hlídkaAppuntamento col disonoreThe Kremlin LetterCandy Man, TheDie sieben Männer der SumuruThe Best House in LondonThe Body StealersLauraCaccia ai violentiDobré časyKniha džunglíWarning ShotQuillerovo memorandumMilostná dobrodružství Moll FlandersovéMivtza KahirF.B.I. operazione BaalbeckKomisař Clouseau na stopěL'intrigoZlatá hlavaCairoKasařOperation SnatchPo stopách trosečníkůFive Golden HoursLe rendez-vousThe RebelBluebeard's Ten HoneymoonsCone of SilenceMěstečko prokletýchThe Last VoyageA Touch of LarcenyThat Kind of WomanŠalamoun a královna ze SábyOutcasts of the CityThe Whole TruthWomen in LoveZe Země na MěsícThe Seventh SinDeath of a ScoundrelNever Say GoodbyeThat Certain FeelingWhile the City SleepsJupiter's DarlingMoonfleetNight FreightThe Big Tip OffThe King's ThiefThe Scarlet CoatCesta po ItáliiKrál Richard a křižáciWitness to MurderCall Me MadamRun for the HillsAssignment - ParisIvanhoeThe Light TouchI Can Get It for You WholesaleJack el negro


Aktualizace osobnostního profilu George Sanders: 3.11. 2023 17:27