Karel Janský (1944 - 2011)


Herec Karel Janský patřil k výrazným osobnostem brněnského divadelnictví, proslavila jej ale také práce v dabingu. Janskému se podařilo celý život strávit v rodném Brně, jediné scéně zůstal věrný i jako divadelní herec. Herectví studoval na brněnské JAMU a po absolutoriu v roce 1966 nastoupil do tehdejšího Divadla bratří Mrštíků, později Městského divadla v Brně (1966-2011).

Jako vyzrálý divadelní herec zazářil v devadesátých letech Karel Janský ve dvou slavných dramatech Kdo se bojí Virginie Woolfové a Smrt obchodního cestujícího, pozoruhodný výkon podal také v titulní roli Dona Juana. Znovu – tentokrát již v menších úlohách – obohacoval muzikálový žánr Městského divadla (My Fair Lady ze Zelňáku, Hello, Dolly, Červený a černý). Širší veřejnosti se pak připomněl účastí v televizních seriálech opět z Brna (ČETNICKÉ HUMORESKY, 1997). Významné bylo jeho působení také v dabingu, který měl v Brně silnou tradici a již v 80. letech zde Janský namluvil řadu filmů různé provenience. Nejvíce jej ale proslavila postava J. R. Ewinga, kterou nadaboval v americkém seriálu DALLAS.

Karel Janský zemřel v Brně po dlouhé nemoci 12. dubna 2011 ve věku 66 let.


28.4.1944
Brno, Protektorát Čechy a Morava
12.4.2011
Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko
Karel Janský csfd

Cesta do Vídně a zpátkyPravda visí na vláskuPříliš mnoho dobrých úmyslůLev s bílou hřívouNejlepší lékař mého životaO buchtách a milováníTrpká chuť slávyKonec Černého supaStopy zločinu: Velká ránaKabát na mladíkaOdchod bez řádůSvětlo z temnotHedvikaČtyři na sněhuDomácí strava je domácí stravaJako všichni v této uliciSvětlo bezesných nocíBrána k domovuJuanova košileKdyž Lea slavila narozeninySjezd abiturientůOkno do hřbitova3 plus 1 s Miroslavem DonutilemČetnické humoreskyKonec dětských lásekBakaláři


Aktualizace osobnostního profilu Karel Janský: 4.4. 2024 02:00