Hélène Vallier (1932 - 1988)


Francouzská herečka Hélène Vallier byla druhorozenou ze čtyř slavných dcer operního pěvce Vladimira Poliakoff-Baidaroffa a tanečnice Militzy Envald. Rodiče měli ruský původ a po bolševické revoluci v roce 1917 našli útočiště ve Francii. Jejich čtyři dcery dosáhly věhlasu na divadle a ve filmu především v 50. a 60. letech. Vedle Hélene to byla nejstarší Olga Varen (*1928), dnes známá spíše jako televizní režisérka, dále pak Odile Versois (1930-1980) a Marina Vlady (*1938).

Po boku mladší sestry pak hrála ve filmu FURIANT (Le craneur, 1955), s oběma sestrami – Marinou Vlady a Odile Versois – se pak objevila ve filmu SOPHIE A ZLOČIN (Sophie et le crime, 1955), v němž ostatně hrála i jejich nejstarší sestra Olga. Nutno ale dodat, že na rozdíl od sester Odile a Mariny, které dosáhly mezinárodního věhlasu, Hélène takový úspěch neměla a musela se spokojovat s menšími rolemi. Její švagr Robert Hossein (manžel Mariny Vlady) jí dal příležitost ve svém filmu ODPUSŤTE NAŠE VINY (Pardonnez nos offenses, 1956), spolu s Hosseinem pak hrála v kriminálce DEJTE SI POZOR, DĚVČATA (Méfiez-vous, fillettes, 1957). Jako jeptiška se pak Hélène Vallier objevila v historickém titulu ROZHOVORY KARMELITEK (Le dialogue des carmelites, 1960), načež se pro svět filmu na několik let odmlčela.

V průběhu šedesátých let se Hélène Vallier věnovala především divadlu, vystupovala na několika jevištích a zaujala především svými kreacemi ve hrách A. P. Čechova. Příležitostně pracovala i pro televizi, k práci ve filmu se vrátila bezmála po deseti letech a větší příležitost dostala ve filmu LA MAISON DES BORIES (1970). Jako skriptka se pak objevila ve francouzsko-italském filmu BUĎ ZDRÁV, UMĚLČE (Salut l'artiste, 1973), v dalších nevelkých rolích pak hrála ve filmech známých i u nás, jako například CELÝ JEDEN ŽIVOT (Toute une vie, 1974) nebo LÁSKA S OTAZNÍKEM (L'amour en question, 1978). Zaznamenat ji můžeme i v americkém filmu Woodyho Allena LÁSKA A SMRT (Love And Death, 1975).

Koncem sedmdesátých let začala být Hélène Vallier vytížená především televizním natáčením, hrála v inscenacích, televizních filmech i seriálech. Svou poslední filmovou roli odehrála v nevelké úloze ve filmu ČERVENÝ KAVIÁR (Le caviar rouge, 1986), v němž po dlouhých letech spolupracovala s Robertem Hosseinem. V téže době naposledy hrála i v televizi.


2.2.1932
Paříž, Île de France, Francie
1.8.1988
Marseille, Bouches-du-Rhône, Francie
Hélène Vallier csfd

Le Caviar rougeNazi Hunter: The Beate Klarsfeld StoryInsomnies de monsieur PludeL'AgendaBulvár vrahůLe Secret des AndrônesChanel SolitaireLe Noeud de vipèresN'y a plus de héros au numéro que vous demandez, IlLáska s otazníkemPeníze těch druhýchDernière sortie avant RoissyLe Portrait de Dorian GraySoudce zvaný šerifCelý jeden životLa Cité crucifiéeBuď zdráv, umělče!Beau masqueTalleyrand ou Le sphinx incomprisLe SauveurDům BoriůLa MainÀ Saint-LazareLa Dame aux caméliasLe dialogue des CarmélitesMéfiez-vous fillettesPardonnez nos offensesLe crâneurSophie et le crimeRaspoutineSaadiaPenne nereŘím v 11 hodinDisparitionsMistral's DaughterLes Amours des années follesLes Amours de la belle époqueIl était un musicienMédecins de nuitBergeval père et filsBrigade des mineursMessieurs les jurésLes ThibaultLes cent livres des hommesPosledních pět minut500 grammes de foie de veauLa nuit des Césars


Aktualizace osobnostního profilu Hélène Vallier: 29.2. 2024 07:31