Mariangela Melato (1941 - 2013)


Mariangela Melato je dodnes významnou osobností italského divadla, s filmem začala spolupracovat až jako třicetiletá, pak ale díky spolupráci s progresívními režiséry během krátké doby posbírala obdivuhodnou sbírku prestižních ocenění. Pochází z Milána a původně studovala malířství, v sedmnácti se ale proti vůli rodičů rozhodla pro herectví a v roce 1960 nastoupila k souboru Fantasio Piccoli. Poté vystřídala několik scén, vyzkoušela si i kabaret a pod vedením významných divadelních režisérů začala sklízet první úspěchy (Zuřivý Roland, Jeptiška z Monzy).

Ačkoli disponovala jistou dávkou půvabu, svým postavám tragikomického ražení propůjčovala bohatější rysy osobnosti a to jí přineslo úspěch i ve filmech dalších režisérů jako byli Steno (POLICISTKA – La poliziotta, 1974), Sergio Corbucci (V JAKÉM ZNAMENÍ SES NARODIL? – Di che segno sei?, 1975) nebo Mario Monicelli (DRAHÝ MICHALE – Caro Michele, 1977). Obou italských filmových cen, Davida i Stříbrné stuhy, dosáhla díky válečnému melodramatu POMOZ MNĚ SNÍT (Aiutame a sognare, 1980). Mezitím příležitostně znovu točila i v jiných produkcích, opět to bylo ve Francii, menší roli hrála také v britské sci-fi FLASH GORDON (1980).

Znatelný pokles počtu filmových rolí lze u Mariangely Melato zaznamenat v osmdesátých letech, kdy se vrátila k divadlu (Médea, Fedra, Nahé odívati, Zkrocení zlé ženy). Filmy tehdy točila minimálně, připomeňme ale znovu spolupráci s Linou Wertmüller (LETNÍ NOCI S ŘECKÝM PROFILEM, MANDLOŇOVÝMA OČIMA A BAZALKOVOU VŮNÍ – Notte d′estate noc profilo greco, occhi mandrola e odore di basilico, 1986). V roce 1983 byla členkou poroty na festivalu v Cannes, v roce 1989 v Benátkách. Tehdy také navázala spolupráci s televizí a objevila se v několika seriálech. Od roku 1993 byla delší dobu spojena s janovským divadlem Teatro Stabile, kde vynikla například v Tramvaji do stanice Touha, v posledních letech našla uplatnění v dalších osvědčených kusech světového repertoáru (Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Matka Kuráž, Smutek sluší Elektře).

V roce 2003 obdržela Mariangela Melato Řád za zásluhy o Italskou republiku.


18.9.1941
Milano, Lombardy, Itálie
11.1.2013
Řím, Lazio, Itálie
Mariangela Melato csfd

Filumena MarturanoRebekaVieni via con meNávrat láskyLa vita cambiaUn uomo perbeneŠpinavé šatyDvakrát dvacet letFine è nota, LaUna vita in gioco 2Vita in gioco, UnaMortacciEmma. Quattro storie di donneTanečníciNotte d'estate con profilo greco, occhi a mandorla e odore di basilicoVestire gli ignudiFiglio mio infinitamente caroUtajená tajemstvíDomani si balla!Petomane, IlBello mio, bellezza miaIl buono soldatoAiutami a sognareJe to fajnPap'occhio, IlDimenticare VeneziaFlash GordonOggetti smarritiI giorni cantatiSaxofonCasottoIl gattoPresidentessa, LaDrahý MichaleTodo modoAttenti al buffoneFaccia di spiaGuernicaV jakém znamení ses narodil?MojžíšNadaPar le sang des autresPolicistkaTravolti da un insolito destino nell'azzurro mare d'agostoFilm d'amore e d'anarchia, ovvero 'stamattina alle 10 in via dei Fiori nella nota casa di tolleranza...'Il generale dorme in piediLa violenza: Quinto potereLo chiameremo AndreaMimì metallurgico ferito nell'onorePolicie děkujeDělnická třída jde do rájeIncontroPer grazia ricevutaContestazione generaleIl prete sposatoL'InvasionThomas e gli indemoniatiUž dost obdivováníL'avvocato delle donne


Aktualizace osobnostního profilu Mariangela Melato: 3.4. 2024 15:17