Karel Dodal (1900 - 1986)


Vyučený lakýrník začínal po 1. světové válce, v níž byl zraněn, jako příležitostný malíř kulis a herec v divadle Urania. Jako autor animovaných filmů zahajoval snímkem Vizte vše, do tropí dnes kluci dva a jeden pes! (1925). Profesionální uplatnění jako kreslíř a autor kreslených reklam pak našel v Elektafilmu (1925–1930). Společně s Hermínou Týrlovou, s níž se seznámil již v Uranii a která se stala jeho první manželkou, ovládli postupně na základě studia amerických grotesek základy animace a natočili pro Elektafilm řadu animovaných reklam. Dodal se také podílel na trikových sekvencích dokumentárního filmu Praha v záři světel (1928).

Karel Dodal zastával v Ire-filmu funkci vedoucího ateliéru, kameramana i výtvarníka (oceňován byl např. působivý výtvarný styl filmu Všudybylovo dobrodružství pro Radio Journal.) Jako první v Praze použil pro reklamu barevný film, a to náročný systém Gasparcolor (abstraktní reklama pro Schichtovo mýdlo Hra bublinek se uváděl též ve verzi autorského experimentu Fantaisie Érotique, 1936). Experimentální charakter měl i Dodalův poslední film vznikající v ČSR – Myšlenka hledající světlo (1938).

Po emigraci do USA (1938) našel azyl na minnesotské univerzitě, kde se mu nepodařilo dokončit projekt barevného animovaného film. Po válce se sešel v New Yorku znovu se svou ženou Irenou a pokusili se o práci v animované tvorbě nejprve v USA (There Were Three Men, 1947), vzhledem k nedostatku zakázek později požádali o azyl v Argentině. Zde Dodal využil opět své schopnosti v reklamním filmu, mj. ve spolupráci s výtvarníkem Carlosem Ochagaviou. V roce 1960 se pak vrátil znovu do USA, kde pracoval pro NASA.

Přínos Karla Dodala pro historii českého animovaného filmu bylo možné zhodnotit až po letech, kdy se do Prahy vrátily snímky z produkce IRE-filmu, které odeslala Irena Dodalová na počátku protektorátu do USA, aby kolekci ochránila před okupanty. Později archiv manželé přemístili do Argentiny, odkud se podařilo Ireně vrátit snímky, o něž po léta pečovala, zpět do vlasti až v roce 1989. Dodalova argentinská produkce je v ní zastoupena však jen z malé části.


21.7.1900
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
6.7.1986
Fort Lee, New Jersey, USA
Karel Dodal csfd

Myšlenka hledající světloProtestHra bublinekJaro je tadyNezapomenutelný plakátPíseň podzimuVšechno pro trhanecŠmudlík a LeskulinkaFantaisie ÉrotiqueMalý pohled do budoucnaTajemství LucernyTluče bubeníčekTři mužiVšudybylovo dobrodružstvíZnějící vesmírČaroděj tónůMaminčin výlet do nebeSvatba o půlnociVeselý koncertZkrocení černého obraZáhada mezníku MK 204Bimbovo smutné dobrodružstvíPlavčíkem na slané voděNové dobrodružství Kocoura FelixePoučení kocoura FelixeKariéra Pavla ČamrdyZamilovaný vodník


Aktualizace osobnostního profilu Karel Dodal: 12.10. 2023 10:50