Karel Kryl (1944 - 1994)


Karel Kryl byl zpěvák, písničkář, básník a umělec, který v tehdejším Československu a později v exilu hlasitě vystupoval proti komunismu. Narodil se v Kroměříži 12. dubna 1944 do rodiny, která spravovala tiskárnu, jež založil jeho dědeček. Karel absolvoval keramickou školu, jelikož měl v mládí jinou představu o své budoucnosti a chtěl se stát, po vzoru svých předků, hrnčířem. Ovšem již během studentských let se začal věnovat psaní textů, poezii a hudbě. A tak s kytarou, za kterou tehdy nebyl skoro vidět, obráží studentská setkání a skupinky boje proti režimu. První písní, která byla vydána, je Nevidomá dívka nazpívaná Hanou Ulrychovou.

Do vlasti se vrátil na pohřeb své matky 30. Listopadu 1989 a navzdory tomu, že důvod jeho návštěvy byl velmi smutný, on sám týden strávený v rodné vlasti popsal jako nejhezčí týden jeho života. Radost a nadšení z převratu ho rychle opustila z důvodu polistopadového vývoje. Ve svých kritických písních tedy bohužel pokračoval i nadále.

Nečekaně zemřel na srdeční příhodu 3. března 1994 v Mnichově měsíc před svými padesátými narozeninami. Jeho pohřeb byl doprovázen obrovským zájmem lidí, kdy se jich před klášterem, ve kterém byl obřad vykonáván, sešlo na čtyři tisíce. Jeho tělo je uloženo na Břevnovském hřbitově. Kolem jeho smrti stále panují jisté pochybnosti, ozývají se například hlasy, že mu puklo srdce nad polistopadovým vývojem a rozpadem republiky.

Jeho písně nazpíval Daniel Landa, který si za toto gesto vysloužil celou řadu rozdílných reakcí. Jedněm se jeho počin líbí a považují ho za připomenutí Krylova odkazu mladší generaci. Druzí ho kritizují za přiživování se na úspěchu populárního písničkáře.


12.4.1944
Kroměříž, Protektorát Čechy a Morava
3.3.1994
Mnichov, München (Stadt), Bayern, Německo
Karel Kryl csfd

Když se řekne Jiří ČernýPopStoryHudba a mocBratříček KarelKarel Kryl : Koncerty 1989 /1990Jak šly dějinyLegendy folku a countryPříběhy slavnýchWroclaw 99 minus desetZačátek konce...Jedna židle přebýváBratříčku, zavřel jsi vrátkaKarel Kryl - Kdo jsemMollové tóny Karla KrylaKarel Kryl - Filmový portrétKarel Kryl pro studentyKoncert pro všechny slušný lidiKoncert pro všechny slušný lidi - Karel KrylNěžná revoluceStrachSetkání u Čárlího 1985Karel Kryl - Bratříčku, zavírej vrátkaKarel Kryl - Marat ve vaněMaškaryNávštěvní den č. 4Karel Kryl v DánskuKarel Kryl 1969: Píseň skončila, žalář je naším domovemMacht das alles einen Sinn? - und wenn ja - Warum dauert es so lange?Daniel Landa: Král a klaunTelevizní písničky a songyGalahitparáda Silvestr 91Karel Kryl v OstravěMikrofon zleva, Tome aneb WaterlooSlovíčkaPozvánka do Dex klubu


Aktualizace osobnostního profilu Karel Kryl: 13.11. 2023 13:40