Alexandr Mitta 91 let


Původním zaměstnáním strojní inženýr, posléze karikaturista v humoristických a literárních časopisech, se v polovině padesátých let rozhodl stát režisérem. Studium na moskevském VGIKu v ateliéru Michaila Romma zakončil filmem Můj přítel Kolka (1961, spolurežie Alexej Saltykov), který zpracovává motiv nutnosti změn v zatuchlém školství, jež dusí mladou nadějnou generaci.

V osmdesátých letech se režisér přeorientoval na žánr thrilleru a jeho katastrofický film Posádka v ohrožení (1979) se stal absolutním kasovým trhákem a zaujal deváté místo v žebříčku návštěvnosti za celou distribuční historii svazové kinematografie, včetně té zahraniční. Alexandr Mitta se oproti svým vrstevníkům zorientoval i v nové době a kromě koprodukčního filmu o hrůzách stalinských gulagů Pohřben na Sibiři (1991) natočil i televizní seriál Granica. Tajožnyj roman (Hranice. Román z tajgy, 2000), za nějž získal státní vyznamenání.


28.3.1933
Moskva, Rusko, Sovětský svaz
Alexandr Mitta csfd

Šagal i MalevičRaskaljonnaja subbotaZtracený na SibiřiŠagPohádka o putováníPosádka v ohroženíJak car Petr ženil mouřenínaMoskva, má láskaTečka, tečka, čárkaSviť, sviť, má hvězdoOtevřete, někdo zvoní!Bolšoj FitilBez stracha i uprjokaBesstrašnyj atamanMůj přítel KolkaGranica. Tajožnyj romanKlouny i dětiCholodnoje solnceHärtetestČervencový déšťOleg: The Oleg Vidov StoryVladimir Vysockij i Marina Vladi. Poslednij pocelujPříběhy slavných


Aktualizace osobnostního profilu Alexandr Mitta: 9.4. 2024 04:40