Jean-François Balmer 78 let


Herec Jean-François Balmer celou svou uměleckou dráhu spojil s Francií, pochází ale ze Švýcarska a narodil se ve městě Valangin. Původně se měl věnovat obchodu, od mládí měl ale umělecké zájmy, s chutí se věnoval umělecké recitaci a nakonec ve třiadvaceti letech začal studovat herectví na Conservatoire de Paris, mezi jeho spolužáky patřila například herečka Isabelle Adjani. Po úspěšném absolutoriu na konzervatoři začal účinkovat souběžně v divadle, filmu i televizi.

V následujících letech dostal Balmer zajímavé příležitosti před kamerou například v kriminálce ZVLÁŠTNÍ PŘÍPAD (Une étrange affaire, 1979), nesmělého milence hlavní hrdinky (Catherine Deneuve) pak hrál ve filmu AFRIČAN (L΄africain, 1983). Více v té době ale točil pro televizi, kde hrál v seriálech nebo adaptacích divadelních her. Z jeho televizní práce je u nás známý čtyřdílný historický epos FRANCOUZSKÁ REVOLUCE (La révolution française, 1989), v němž hrál krále Ludvíka XVI. Do historie se pak vracel i v dalších titulech, manžela titulní hrdinky hrál v adaptaci Balzacova románu PANÍ BOVARYOVÁ (Madame Bovary, 1991), dále se objevil například v životopisném snímku BEAUMARCHAIS (1996).

S Balzacovou tvorbou se Balmer setkal i na jevišti a za vedlejší roli ve hře Spekulant získal v roce 1997 nominaci na prestižní Molierovu cenu. Podruhé byl na tuto cenu nominován v roce 2001 za italskou hru Novecento. Kromě pařížských scén se Balmer zúčastňuje také proslulého divadelního festivalu v Avignonu, v posledních letech jej diváci mohli vídat především v Théâtre de la Madeleine. Z Balmerovy filmografie posledních let připomeňme kriminální komedii SUPER PROHNILÍ (Ripoux 3, 2003) nebo koprodukční snímek natočený ve spolupráci s Japonskem TOKIO! (2008). Naši diváci jej mohou vídat také v televizi, velkou roli policejního vyšetřovatele Rovera hraje v kriminálním seriálu ŽENA V TALÁRU (Boulevard du Palais, 1999-2010).

Balmer je ženatý, jeho manželkou je divadelní režisérka Françoise Petit-Balmer, několikrát spolu pracovali na jevišti, poprvé to bylo v Misantropovi na scéně Théâtre des Celestins.


18.4.1946
Valangin, Švýcarsko
Jean-François Balmer csfd

Mise au vertJuliette dans son bainČekání na AňuStíny smrti: Vražda na plážiDieumerciKosmosDead EuropeHoly MotorsCelles qui aimaient Richard WagnerL'InfiltréLa joie de vivreMort d'un présidentÉquinoxeChateaubriandMumuBeauregardRychlejší než vlastní stínÚdolí stínůClémentineLucifer et moiTokio!Affaire Sacha Guitry, L'Henry Dunant: Du rouge sur la croixNovecentoOpojení mocíSloní putováníUn printemps à ParisVelký apartmánObchod je obchodPierre et JeanSuper prohnilíToho dneBelphegor: Fantom LouvruCharmant garçonSaint-CyrT'aimeLa DilettanteČas znovu nalezenýMeurtres sans risqueDobrodruhem proti své vůliKonec sázekLe Censeur du lycée d'EpinalParfum de familleVérité est un vilain défaut, LaChromozómy XYDernier chant, LeExperiment ChloéRošťák BeaumarchaisLa Lumière des étoiles mortesLe Livre de cristalLou n'a pas dit nonMa soeur chinoiseMisanthrope, LeTwist à PopenguineMauvais garçonVent d'estBitva o Diên Biên PhuDesencuentrosFenêtre, LaSam suffit


Aktualizace osobnostního profilu Jean-François Balmer: 31.10. 2023 06:25