Tommy Wiseau 68 let


Sluneční brýle za všech okolností. Dva opasky. Dlouhé černé vlasy. Šílený přízvuk. Podezření fanoušků, že se jedná o mimozemšťana. Záliba v upírech. To je Tommy Wiseau. Jméno, které po roce 2003 otřáslo americkou kinematografií. Osoba, která uvedla v úžas tisíce mladých diváků a znovu definovala pojem "kultovní film" jako dílo, které si jeho fanoušci nejen přehrávají pořád dokola, ale zároveň se při představeních projevují tak, jak to dělají třeba příznivci Rocky Horror Picture Show. Na rozdíl od většiny kultovních filmů, Tommyho snímek The Room však není oceňován pro své kvality, ale naopak je často nazýván jedním z nejhorších filmů všech dob.

Tommy Wiseau se narodil jako T. kdesi ve východním bloku rozdělené Evropy nedlouho po smrti Stalina. Přesné místo není známo. Velká část jeho města byla zničena za druhé světové války, rodinné poměry mu sotva mohly zajistit harmonické prostředí. Pro svůj obdiv k americké kinematografii byl často zesměšňován, přesto ve svém okolí prodával plakáty s Marilyn Monroe a Jamesem Deanem. V mládí utekl do Berlína a odtud do Štrasburku, kde pracoval v otřesných podmínkách v restauraci a za peníze dělal věci, o kterých odmítá hovořit. V Paříži pak pracoval v sex shopu, než odjel za svým příbuzným do Chalmette nedaleko New Orleans, ale ani tam nedokázal naplnit své sny. Odstěhoval se tedy do San Franciska.

Po příjezdu do Kalifornie nebyl schopen směnit svůj šek na 2 011 dolarů a kontaktoval YMCA, na což později odkázal v The Room. Pak začal na ulicích San Franciska prodávat joja a modely ptáků, čímž si vysloužil přezdívku Birdman, a změnil si jméno na Thomas Pierre Wiseau, což je anglickou zkomoleninou slova "oiseau", francouzského výrazu pro ptáka. Pracoval také v jedné italské restauraci jako sklízeč nádobí. Pak žil údajně nějakou dobu v Sausalitu, kde pracoval v nemocnici a v městské samosprávě. Po špatné zkušenosti se ženou (opět zřejmá inspirace pro The Room) si otevřel vlastní obchod v San Francisku a nakonec se stal vlastníkem firmy Street Fashions.

Když vyhořela jedna z budov patřících Wiseauovi a při požáru zahynul člověk, natočil jeden ze svých prvních "filmů" – video pro pojišťovnu, které bylo nevkusně podkresleno vážnou hudbou a ve kterém jakýsi svědek vychvaloval Tommyho Wiseau. Dalším z Wiseauových začátečnických projektů je film Robbery Doesn't Pay a reklama na Street Fashions, kterou natočil proto, aby získal členství v herecké odborové organizaci SAG.


3.10.1955
Poznań, Polsko
Tommy Wiseau csfd

Big SharkBest F(r)iends: Volume TwoBest F(R)iendsThe Disaster Artist: Úžasný propadákCold MoonSamurai Cop 2: Deadly VengeancePokojThe NeighborsThe Tommy Wi-ShowTim and Eric Awesome Show, Great Job!Enter the SamuraiBanned, Exploited & Blacklisted: The Underground Work of Controversial Filmmaker Shane RyanTommy Explains It AllThe Neighbourhood - Scary LoveBumpThe House That Drips Blood on AlexHomeless in AmericaCorsica Arts Club: California I FollowCollider LiveThe 75th Golden Globe AwardsComplex News


Aktualizace osobnostního profilu Tommy Wiseau: 11.11. 2023 01:39