Ethan Stiefel 51 let


Významný baletní tanečník. Baletu se začal věnovat v osmi letech, ovlivněn starší sestrou Erin, která navštěvovala baletní školu. V roce 1989 (jako šestnáctiletý) nastoupil do baletního souboru New York City Ballet - od roku 1993 tu působil jako sólista. V roce 1997 se stal hlavním tanečníkem nejlepšího baletního souboru USA, American Ballet Theatre (ABT). Jeho tehdejší baletní umění můžeme obdivovat v televizním záznamu baletu Korzár (1999), kde ztvárnil titulní romantickou roli – společností zavrženého piráta Konráda.

Nemožnost skloubit náročnou baletní kariéru s natáčením a posléze i se zvýšenou popularitou, která s sebou přinášela další pracovní nabídky, vyvrcholila nakonec chronickým únavovým syndromem. Po několika měsících se ovšem E. Stiefel zas vrátil k baletu v nezměněné formě. ABT zůstal věrný až do konce své profesionální baletní kariéry v roce 2012.

Dalším filmovým a televizním nabídkám se ale nevyhýbal. Vystupoval v několika dokumentech z baletního prostředí, zahrál si sám sebe v jedné epizodě seriálu Gossip Girl (Super drbna). V roce 2008 ztvárnil opět Coopera Nielsena v pokračování filmu Center Stage - Center Stage: Turn It Up (Tanec s vášní: Rozbal to!). Cooper je tu o osm let starší, působí v zavedené pozici učitele baletu, ale jsou tu jisté náznaky, že stále vyhledává krátké milostné románky. Na rozdíl od své (zatím?) jediné větší filmové postavy je však E. Stiefel zřejmě své snoubence Gillian věrný. Společně se starají o kočku Selah a jezdí na motorce Harley-Davidson. E. Stiefel je totiž stejně jako ve filmech Center Stage zapáleným motorkářem.

Odchodem do baletního důchodu jeho práce v baletním oboru zdaleka neskončila – od září 2011 působí jako umělecký ředitel Royal New Zealand Ballet. Na podzim roku 2013 měl premiéru celovečerní film režiséra Toa Frasera Giselle, který zachycuje stejnojmennou baletní inscenaci Royal New Zealand Ballet s G. Murphyovou v titulní roli - E. Stiefel spolupracoval na choreografii. Pro film bylo baletní představení doplněno o paralelní linii: vztah obou hlavních protagonistů baletu, který se odehrává v zákulisí.


13.2.1973
Tyrone, Pennsylvania, USA
Ethan Stiefel csfd

Souboj na špičkáchTanec s vášní: Rozbal to!Tanec s vášníSuper drbnaMaking of 'Center Stage', TheLe corsaireGreat Performances: Dance in America


Aktualizace osobnostního profilu Ethan Stiefel: 2.3. 2024 13:33