Tecuró Araki 47 let


Japonský animátor, kreslíř a režisér Tetsuro Araki se narodil ve městě Sayama, nacházející se v provincii Saitama. Toto rozlohou nevelké město (necelých 50 km2), mimo jiné známé továrnou automobilky Honda, tedy nijak nenasvědčovalo tomu, že by se Araki měl později stát významnou osobností v neskutečně bohatém žánru anime. Však také po skončení střední školy nastoupil na prestižní soukromou univerzitu Senschu, kde o několik let později získal titul z literatury.

První „samostatnou“ a poměrně klíčovou prací bylo pro Arakiho adaptovat manga sérii Death Note. Jak později zmínil, jeho hlavním záměrem byla maximální věrnost předloze, chtěl ponechat všechny prvky, které ji dělaly zajímavou, místo výhradního soustředění se na otázky toho, co je a není spravedlivé, což je téma prolínající celým příběhem. V procesu převádění tištěné předlohy do podoby seriálu, byla klíčová spolupráce Arakiho s původně producentem Toshikim Inouem, později však scénáristou všech 37 epizod, jelikož se jejich představy neobvykle shodovaly. Mezi další Arakiho přínosy můžeme počítat sérii flashbacků a různých opakovaček důležitých momentů, protože, podle jeho slov, se televizní divák nemůže zpětně vracet k tomu, čemu nerozuměl, tak jako čtenář komiksu. Na základě obrovského úspěchu, který televizní podoba DEATH NOTE (2006) zaznamenala, vznikly pod režijním vedením Arakiho ještě další dva animované filmy ze stejného prostředí s podtitulem RELIGHT (2007, 2008), jenž však pouze rozvíjely to, co již bylo řečeno v seriálu, případně doplňovaly některé z vedlejších linií. Jenom pro úplnost je ještě potřeba zmínit, že na motivy DEATH NOTE vzniklo několik počítačových her (pod značkou japonského gigantu Konami), jeden regulérní hraný film a na rok 2011 připravuje americká produkce svou vlastní adaptaci tohoto mimořádně úspěšného seriálu.

Po seriálu KUROZUKA (2008), zasazeném do prostředí historického Japonska, se Araki pustil do přípravy adaptace mangy GAKUEN MOKUSHIROKU (v angličtině High School Of The Dead). Jedná se o kombinaci hororu a akčního filmu, kde se děj soustředí na skupinku středoškolských studentů přeživších záhadnou nákazu, měnicí všechny lidi v zombie. Televizní podoba této mangy bude uvedena v červenci roku 2010.


5.11.1976
Sayama, Saitama, Japonsko
Tecuró Araki csfd

BubbleKótecudžó no kabaneri: Unato kessenGekidžóban Šingeki no kjodžin season 2: Kakusei no hókóKótecudžó no kabaneri: sóšúhen kóhenKótecudžó no kabaneri: sóšúhen zenpenŠingeki no kjodžin: Džijú no cubasaŠingeki no kjodžin: Guren no jumijaŠingeki no kjodžin: kuinaki sentakuŠingeki no kjodžin OADDeath note: NásledníkDeath Note: R – Genši suru kamiKótecudžó no kabaneriGundam G no ReconguistaŠingeki no kjodžinGuilty CrownSword Art OnlineBladeGakuen mokuširoku: High School of the DeadAoi bungaku seriesGjakkjó burai KaidžiKurozukaDeath Note - Zápisník smrtiGalaxy AngelGungrave


Aktualizace osobnostního profilu Tecuró Araki: 25.3. 2024 00:57