Martin Finger 53 let


Český herec Martin Finger kromě filmu a televize působí také v divadle a v rozhlase a načítá audioknihy. V letech 2006 a 2007 obdržel divadelní cenu Alfréda Radoka (T. Bernhardt – „Světanápravce“ a F. Kafka – „Proces“, rež. D. D. Pařízek), v roce 2014 Cenu české filmové kritiky („Krásno“, rež. O. Sokol) a nominován byl i na Cenu divadelní kritiky, Cenu Thálie či dvakrát na Českého lva. V Českém rozhlase ztvárnil titulní roli ve hře Georga Büchnera „Vojcek“ (rež. A. Vrzák), která velkou zásluhou jeho „úsporného slovesného výkonu“ získala mezinárodní ocenění Prix Malurič. V době jeho angažmá v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a posléze v Divadle Komedie v Praze tato divadla několikrát obdržela cenu Alfréda Radoka v kategorii divadlo roku.

Poté na sedm let zakotvil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a podílel se na tehdejší provokativní proslulosti této scény. V letech 2002–2012 působil v Pražském komorním divadle (Divadle Komedie), které se zařadilo mezi zásadní scény u nás a úspěchy sklízelo i v zahraničí. Pod vedením režisérů Dušana D. Pařízka, Davida Jařaba nebo Jana Nebeského se zde vyprofiloval v jednoho z nejvýraznějších herců současnosti.V roce 2012 přijal nabídku slavného Činoherního klubu v Praze a stal se členem jeho souboru.

Během své kariéry hostoval či hostuje také v divadlech Na Zábradlí, v Dejvickém divadle, ve Viole, v Divadle Na Vinohradech nebo v Divadle v Řeznické. Podílel se i na mnoha alternativních projektech, především s autorem a režisérem Miroslavem Bambuškem. Oblíbili si jej a často ho obsazují filmoví a televizní tvůrci i režiséři v rozhlase, namlouvá také audioknihy (např. sága o „Zaklínači“, autor Andřej Sapkowski).

Publikum si získává silou svého civilního projevu. Je přesvědčen, že divák může „v tlumeném výrazu daleko snadněji rozpoznat falešný tón“ a pocítit tak hercovu opravdovost.


16.12.1970
Šumperk, Československo
Martin Finger csfd

Její těloLítá v tomSvětýlkaFilm pro pamětníkySlovoVražedné stínyPrvok, Šampón, Tečka a KarelStockholmský syndromVysoká hraProblémy prvního světaPřípad dvou manželekChvilkyMetanolNa krátkoRašínTomanZahradnictví: DezertérZahradnictví: NápadníkZahradnictví: Rodinný přítelJá, Olga HepnarováPirkoRudý kapitánJan HusKrok do tmyKrásnoOdpad město smrtRodina je základ státuHlava-ruce-srdcePoutaVáclavPoslední vlakMilenci a vraziZákony vlkaDevadesátkyTotemsBoženaZločiny Velké PrahyHerecLinkaPrincip slastiBohéma


Aktualizace osobnostního profilu Martin Finger: 5.12. 2023 08:45