Luciano Ercoli (1929 - 2015)   † 85 let


Jméno Luciano Ercoli, není zas až tolik známé, co se týká italských režisérů.  Na svém kontě má pouze osm snímků jako režisér, byl ale i autorem a producentem. To vše se odehrálo v letech 1955 až 1977.

Luciano se narodil 19. října 1929 v Římě. Ve filmu začal jako asistent režie roku 1955 u filmu LA RISAIA (režie Raffaello Matarazzo). Od roku 1960 se stal producentem a podílel se přibližně na patnácti filmech. Jeho režijní debut přišel se snímkem LE FOTO PROIBITE DI UNA SIGNORA PER BENE v roce 1970. Tento giallo snímek byl následován dalšími. V roce 1971 LA MORTE CAMMINA CON I TACCHI ALTI a v roce 1972 jeho třetí a poslední giallo LA MORTE ACCAREZZA A MEZZANOTTE. Ve všech třech giallech se objevila také Nieves Navarro. Jejich manželství je datováno od posledního a netypického gialla (snímek by se dal nazvat   „krimi-komedio-thriller") LA MORTE ACCAREZZA A MEZZANOTTE, kde hrála Nieves roli Valentiny. Film pochází z roku 1972, který byl také rokem svatby Luciana a Nieves.

Luciano nevynechal ani klasické poliziotteschi a to snímkem LA POLIZIA HA LE MANI LEGATE (1974). Režisérskou kariéru pak ukončil krimikomedií LA BIDONATA v roce 1977. Jako producent bude nejvíce známý díky westernům UNA PISTOLA PER RINGO (1965) a IL RITORNO DI RINGO (1965). V nich nechyběla ani jeho manželka Nieves, která byla jednou z prvních ženských hvězd žánru spaghetti westernů. Do svatby žila Nieves ve Španělsku, ale po svatbě se společně odstěhovali do Itálie a Nieves se dále prosazovala v žánru erotického filmu.

Na Luciana se usmálo štěstí a obdržel velké dědictví. Poté ukončil filmové podnikání. Nieves byla aktivní ve filmu ještě do počátku devadesátých let a pak se společně přestěhovali do Barcelony. Jako režisér a jako autor se Luciano několikrát "ukryl" pod pseudonym  André Colbert.


19.10.1929
Řím, Lazio, Itálie
15.3.2015
Barcelona, Cataluña, Španělsko
Luciano Ercoli csfd

Policejní zabijákTroppo rischio per un uomo soloLa morte accarezza a mezzanotteLa morte cammina con i tacchi altiLe Foto proibite di una signora per beneOgnuno per séI lunghi giorni della vendetta (Faccia d'angelo)Kiss Kiss... Bang BangFuria à Bahia pour OSS 117Gentleman z CocodyPistole pro RingaRingo se vracíTotò z ArábieCo se stalo s Toto babyFantomasOSS 117 se déchaîneVelitelOdissea nudaLa bidonataMladá LukrécieSyn zaživa pohřbenýPár bot č. 32AssassinationAll the Colors of Giallo


Aktualizace osobnostního profilu Luciano Ercoli: 19.4. 2024 20:39