Sammo Hung 72 let


Narodil se jako Hong Jin Bao 7. ledna 1952 v Hongkongu, později používal také jméno Yuen Chu, které převzal od svého mistra bojových umění. Mezi fanoušky hongkongských kung-fu filmů, ale zůstane navždy zapsán jako Sammo Hung Kam-Bo. Herec, režisér a producent, jehož můžeme bez pochyby zařadit k průkopníkům a legendám asijských akčních videosnímků.

Po dokončení školy začal ihned s prací u filmu, nejprve jako kaskadér. Na začátku 70. let se objevil v několika posledních filmech v té době velmi populárního Bruce Lee (například DRAK PŘICHÁZÍ), později vytvořil spolu s Chanem a Biao Yuenem trojici, které se přezdívalo "Three Brothers" (tři bratři) a společně natáčeli nízkorozpočtové, avšak v Hongkongu velice úspěšné akční filmy.

Ve své době byli jednoznačně nejlepším kaskadérským týmem na světě a jako vůbec první vnesly do asijských kung-fu snímků komediální prvky. Sammo Hung několik těchto děl i sám režíroval a v r. 1978 dokonce založil tři produkční společnosti Gar Bo, Boho a Bojon. K jeho nejznámějším titulům patří například ENTER THE FAT DRAGON (parodující legendární film Bruce Lee), VÍTĚZOVÉ A HŘÍŠNÍCI, nebo MÉ ŠŤASTNÉ HVĚZDY.

Ve druhé polovině 80. let se "Three Brothers" rozdělili, neboť rostoucí popularita Jackie Chana počala zastiňovat ostatní. Sammo nadále pokračuje v natáčení svých filmů na obou stranách kamery. S Chanem se zhruba o deset let později udobřuje a režíruje jeho akční komedii TERČ (1997).


7.1.1952
Hong Kong, Čína
Sammo Hung csfd

Jiu long cheng zhai wei chengThe Trier of FactMan on the EdgeRu zhu ru baoBůh válkyMůj strážný seniorV obleženíE zhanLiao zhai zhi nie xiao qian qian zhuanZrodila se legendaXiao gong zhen wu linChi luo zhan shiŠéf ŠanghajeJednoduchý životPěst proti pěstiYi lu you ni14 ostříIp Man: Zrození legendyYe Wen 2Gong fu chu shenBojovníci WUSHUNebezpečný svědekTři království: Vzkříšení drakaDvojčata v akciShuang long jiLong wei fu ziMeng longZóna smrtiCesta kolem světa za 80 dníDa ban ta yi canJing xin dong poDa zhang fuLétající drakSha shou kuang longLegenda o ZuPěst pomstyMoumantaiMei you xiao liao de tian kongTerčXiao QianA Jin de gu shiLang man feng baoYun cai wu fu xingMou mian beiEvil Cult - Tajemství Kung-FuHua pi zhi: Yin yang fa wangLong fu hu ziYi dao qing chengShi bu wang qingWu fu xing chuang guiChi xian zhen bian renHao men ye yanHong fu qi tianLao dou wu pa duoMeng gui ru qin hei she huiMi zong wei longYi chu ji faFu gui bing tuanGui yao guiHrdina v punčocháčích


Aktualizace osobnostního profilu Sammo Hung: 10.11. 2023 15:30