Tony Chiu-wai Leung 61 let


Tony Leung Chiu-Wai (nebo také Leung Chiu Wai, Tony Leung, Liáng Cháowěi) se narodil 27.6.1962 v Hong Kongu. Je známější z obou Tony Leungů a nazývaný také Krátký Tony (Dlouhý Tony je Tony Leung Ka-Fai). V poslední době jeho hvězda strmě stoupá nejen v Číně, ale i na mezinárodním nebi. Snad za to může role charismatického mistra Zlomeného meče ve filmu Zhang Yimoua HRDINA (HERO), který Leunga představil nečínskému publiku.

Leung absolvoval herecký kurs TVB a v devatenácti letech začal hrát. Zpočátku získával malé role v televizních seriálech (YOUNG HEROES, ROYAL TRAMP, HEAVEN SWORD AND DRAGON SABRE), také uváděl pořad pro děti, ale v roce 1989 konečně získal první hereckou příležitost ve filmu režiséra Hou Hsiao-Hsiena A CITY OF SADNESS. Na začátku 90. Let začal Leung spolupracovat s režisérem Wong Kar-waiem, pod jehož taktovkou natočil šest filmů. Právě díky této spolupráci si Leung získal popularitu.

Leung nikdy nebyl hvězdou wuxia snímků a nemá takový akční potenciál jako známé hvězdy z jeho okolí. Jeho devizou ale bylo pro HK produkci netypické civilní herectví, které má velice intimní charakter. Možná právě díky tomu měl vždycky Leung poměrně velké štěstí na kvalitní scénáře a dobré role (VOLAVKA, HRDINA, TOUHA OPATRNOST). Získal řadu ocenění za herectví, naposledy to byla cena pro nejlepšího herce právě za film TOUHA, OPATRNOST. Jeho posledním projektem je film RED CLIFF, další poměrně slušně hodnocený počin.

Leung, stejně jako Andy Lau nezůstává jen u herectví, ale zpívá a vydává nahrávky. Hovoří čínsky, mandarínsky, japonsky a anglicky, má rád květiny, poslouchá Erica Claptona, sbírá hodinky a oblečení, rád surfuje a jeho hereckým vzorem je Robert de Niro.


27.6.1962
Hongkong
Tony Chiu-wai Leung csfd

Return of the Lucky StarsHidden BladeThe GoldfingerFeng caj čchi š'Fox HuntShang-Chi a legenda o deseti prstenechEurope RaidersZhuo yao ji 2Bai du renVelmistrFinal Cut - Dámy a pánovéTing feng zheDa mo shu shiChi bi xia: Jue zhan tian xiaKrvavé pobřežíNa východě ďábel, na západě jedČch' piTouha, opatrnostShang chengHan cheng gong lue2046Wo yao zuo model1:99 ShortsDi xia tieVolavka IIIXing yun chao renHrdinaVolavkaČínská odyseaTong ji mi youYou qing yin shui baoStvořeni pro láskuXia gu ren xinZabijáci z TokiaInstinkt lovceChao shi kong yao aiKvěty ŠanghajeMei tian ai nin 8 xiao shiSkrytá odměnaHei yu duan chang ge: Qie sheng zhu rouZui jia pai dang: Zui jie pai dangŠťastni spoluTou tou ai niXong xing zi: Zhi jiang hu da feng baoCykloJiu shi shen gunLiu mang yi shengChungking ExpressDeng zhe ni hui laiDong xie xi duShen long du sheng zhi qi kai de shengFan dou ma liuFeng chen san xiaMeč proti mečiQing ren zhi jiShe diao ying xiong zhi dong cheng xi jiuWei Xiao Bao: Feng zhi gou nuXin nan xiong nan diXin xian hao shen zhenYi yu zhi wei lu ying xiong


Aktualizace osobnostního profilu Tony Chiu-wai Leung: 7.3. 2024 23:39