Gaby Morlay (1893 - 1964)   † 71 let


Významná francouzská herečka Gaby Morlay se narodila jako Blanche Pauline Fumoleau v severním Alžírsku ve městě Biskra. Již v počátcích své herecké dráhy přijala umělecký pseudonym Gaby Morlay, v polovině dvacátých let pak z neznámých důvodů začala uvádět i odlišné místo narození, a sice Angers ve Francii. Dodnes není jasné, proč účelově mystifikovala veřejnost v tomto bodě, dobové materiály z té doby však s dostatečnou průkaznosti uvádějí, že se skutečně narodila v Alžírsku.

Do konce němé éry natočila kolem dvaceti titulů, stejně úspěšně pak vstoupila i do světa zvukového filmu. Ve třicátých letech točila několik filmů ročně, opět vystupovala v různých žánrech a prakticky výhradně v hlavních rolích. Vedle režisérů jako Abel Gance, Leonce Perret nebo Raymond Bernard stojí za zmínku její účast ve filmech slavného Marcela L'Herbiera. Opět v hlavních rolích zaujala v jeho filmech SKANDÁL (Le scandal, 1934), ŠTĚSTÍ (Le bonheur, 1935) nebo NOCI V PLAMENECH (Nuits de feu, 1937). Vícekrát hrála ve filmu se slavným Fernandelem, po boku řady dalších ženských hvězd té doby se objevila v dramatu BYLO DVANÁCT ŽEN (Elles étaient douze femmes, 1940). Točila také v Itálii, například v životopisném filmu GIUSEPPE VERDI (1938) hrála skladatelovu manželku Giuseppinu.

Skutečné historické osobnosti ztvárnila také v několika francouzských filmech, například v dramatu z dějin francouzsko-britských diplomatických vztahů SRDEČNÁ DOHODA (Entente cordiale, 1939) hrála královnu Viktorii. Později se pak převtělila do známé osobnosti napoleonské éry, Desirée Clary, ve filmu PODIVNÉ OSUDY DESIRÉE CLARY (Le destin fabuleux Desirée Clary, 1942). I v těžkém období okupace, kdy se filmová produkce v celé Evropě razantně zúžila, zůstávala Gaby Morlay jednou z nejvyhledávanějších hereček ve Francii (i přesto že za války již dosáhla padesáti let věku) a například v roce 1943 hrála stěžejní role v pěti filmech. Nadále zůstávala také aktivní divadelní herečkou a ve 40. letech bylo její domovskou scénou Théatre de Paris, později například Théatre de la Madeleine.

Období druhé světové války zasáhlo do života Gaby Morlay významně i v osobní rovině. Počátkem čtyřicátých let se seznámila s Maxem Bonnafousem (1900-1975), který byl významným politikem pacifistického ražení. V Pétainově vládě v neokupované části Francie byl Bonnafous v letech 1942-1944 ministrem zemědělství. Po osvobození byla řada osobností tzv. vichystického režimu stíhána pro kolaboraci a vlastizradu, nevyhnulo se to ani Bonnafousovi. Vězněn byl do roku 1948, ale nakonec dosáhl propuštění pro nedostatek důkazů.


8.6.1893
Angers, Francie
4.7.1964
Nice, Provence, Francie
Gaby Morlay csfd

MonsieurLa Bande à BoboFortunatQuai des illusionsRamuntchoLe TombeurMon coquin de pèreSacrée jeunesseLes CollégiennesLes Lumières du soirLorsque l'enfant paraîtMitsouOtec, matka, moje žena a jáZločin a trestL'Impossible Monsieur PipeletLes Chiffonniers d'EmmaüsFantaisie d'un jourLes Amoureux de MarianneOtec, matka, služka a jáSi Versailles m'était contéL'amour d'une femmeFoyer perduLa Fille au fouetRadovánkyDue sorelle amanoMammyUne fille à croquerNé de père inconnuPrima comunioneSans tambour ni trompetteMillionnaires d'un jourOrage d'étéÈve et le serpentGigiTrois garçons, une filleHymenéeLe Village perduLes Amants du pont Saint-JeanLunegardeMensongesNávrat nežádoucíhoDernier métroFarandoleSon dernier roleL'Enfant de l'amourService de nuitDes jeunes filles dans la nuitLa Cavalcade des heuresLes Ailes blanchesL'ArlésienneLe Destin fabuleux de Désirée ClaryModrý šátekLe Diamant noirElles étaient douze femmesParis - New YorkDerrière la façadeEntente cordialeLe Bois sacréHerculeQuadrille


Aktualizace osobnostního profilu Gaby Morlay: 24.4. 2024 03:27