Pernell Roberts (1928 - 2010)


Tento americký herec se narodil 18. května 1928 v americkém městě Waycross v Georgii. Celým jménem se jmenoval Pernell Elvin Roberts jr. Navštěvoval technickou univerzitu v Marylandu. Než se stal hercem, živil se jako řezník, lesní strážce a pracovník na železnici. Jeho otec Pernell Elvin Roberts sr. byl obchodník a jeho matka Betty Myrtle Morgan byla v domácnosti. Herectví se věnoval od padesátých let. Nejvíce na sebe upozornil rolí nejstaršího syna Adama ve slavném westernovém seriálu BONANZA. Tato postava z něho udělala velkou televizní hvězdu. Před rolí v seriálu BONANZA hrál hlavně menší role.

Až do roku 1979 nezavadil o pořádnou roli. Tou se stala postava doktora Trappera Johna ve stejnojmenném seriálu TRAPPER JOHN M.D. Seriál získal několik cen Emmy a natáčel se až do roku 1986. Tuto postavu si již v letech 1972 až 1975 zahrál herec Wayne Rogers v úspěšném americkém seriálu M.A.S.H. V letech 1982 až 1990 byl tiskovým mluvčím ve společnosti Ecotrin Tablets.

Pernell Roberts byl velice zásadovým člověkem. Nenáviděl rasismus a diskriminaci. Velmi si chránil své soukromí. Měl slabost pro bojová umění. Hrál rád golf, tenis, plaval, běhal, měl rád literaturu, rád vařil. K jeho dobrým přátelům patřili herci Peter Graves, Robert Vaughn, Raymond Burr nebo Henry Darrow. Byl třikrát ženatý. Se svojí první ženou Verou Mowry, která byla profesorkou na washingtonské univerzitě, s níž byl ženatý v letech 1951 až 1959 měl jednoho syna. Jmenoval se Jonathan Christopher. V roce 1989 jeho syn zemřel při motocyklové bouračce. O rok později, v roce 1990 hostoval ve slavném kriminálním seriálu FBI: THE UNTOLD STORIES.

Ve stejném roce se rozhodl ukončit svoji hereckou kariéru. Jeho úplně poslední rolí však bylo hostování v jedné epizodě seriálu DIAGNÓZA: VRAŽDA. To bylo v roce 1997. Zde si zahrál shodou okolností stejnou postavu, kterou kdysi ztvárnil v seriálu MANNIX. V roce 2007 mu byla diagnostikována rakovina. Zemřel o tři roky později, přesněji 24. ledna 2010 ve svém domě v Malibu.


18.5.1928
Waycross, Georgia, USA
24.1.2010
Malibu, California, USA
Pernell Roberts csfd

DárceFormule životCesta kolem světa za 80 dníPerry Mason: Případ vraha z mužstva hvězdThe Night Train to KathmanduDesperadoIncident at CrestridgeV pravé poledne 2Hot RodThe Night RiderKouzelná LassieTV: The Fabulous FiftiesThe ImmigrantsCharlie Cobb: Nice Night for a HangingMost WantedPacoDead Man on the RunSmrtící věžThe Lives of Jenny DolanAdventures of Nick CarterAssignment: MunichBravos, TheFour Rode OutSan Francisco InternationalTibetanaSilent Gun, TheCarouselRide LonesomeFarma pod jilmyOvčákDiagnóza vraždaFBI: Neznámé případyMladí jezdciHotelTrapper John, M.D.CentennialThe Paper ChaseThe Rockford FilesVega$Man from AtlantisThe Hardy Boys/Nancy Drew MysteriesThe Love BoatV ulicích San FranciscaWestside MedicalBert D'Angelo/SuperstarCaptains and the KingsJigsaw JohnKoroner QuincyThe Feather and Father GangThe QuestBarettaBronkEllery QueenMedical Story


Aktualizace osobnostního profilu Pernell Roberts: 14.3. 2024 15:09