Simone Mareuil (1903 - 1954)   † 51 let


Francouzská herečka Simone Mareuil by mohla být dávno zapomenutá, objevila se ale v několika filmech němé éry, které dodnes uvádějí filmové encyklopedie mezi zásadními počiny kinematografie. Narodila se jako Marie Simone Vacher ve starobylém městě Perigueux v jižní Francii a do světa umění vstoupila počátkem dvacátých let vystupováním v pařížských kabaretech. První filmové role odehrála v roce 1924, mimo jiné se objevila v Catelainově avantgardním snímku LA GALERIE DES MONSTRES (1924), který je dodnes vysoce ceněn.

Ještě na počátku éry zvuku dostala Simone Mareuil několik větších hereckých příležitostí, například v dramatech POLSKÝ ŽID (La Juif polonais, 1931) nebo SRDCE PAŘÍŽE (Le coeur de Paris, 1932). Později ale nabídky ubývaly, navíc hrála jen podružné role v nenáročných komediích, naposledy se objevila ve veselohře NA SOUŠI (Sur le plancher des vaches, 1939).

O soukromém životě Simone Mareuil toho není příliš známo, víme ale, že byla vdaná a stala se druhou manželkou herce Philippa Hersenta (1912-1982). Po druhé světové válce se Simone Mareuil vrátila do rodného Périgueux, kde žila v soukromí. A také v depresích. Neutěšený soukromý i pracovní život ji nakonec donutil k dobrovolnému odchodu ze života. K sebevraždě zvolila zvláště krutý způsob – na náměstí se polila benzínem a upálila se. Bylo jí 51 let. Herecký partner z jejího nejslavnějšího filmu ANDALUSKÝ PES, herec Pierre Batcheff, spáchal sebevraždu již o dvacet let dříve.


25.8.1903
Perigueux, Francie
24.10.1954
Perigueux, Francie
Simone Mareuil csfd

Sur le plancher des vachesL'Amant de Madame VidalMariage à responsabilité limitéeMiss HelyettCoeur de ParisLe Juif polonaisLa Petite ChocolatièrePoker d'asChouchou poids plumeLe Juif errantMylord l'ArsouilleLa Galerie des monstresL'Affaire du courrier de LyonLe Noël du père LathuileChichinette et CieAndaluský pes


Aktualizace osobnostního profilu Simone Mareuil: 25.4. 2024 17:57