Adolfo Celi (1922 - 1986)


Českým divákům zůstává italský herec Adolfo Celi v paměti především jako zlotřilý zbohatlík Brooke ze slavného seriálu SANDOKAN (1979), je to ale jen zlomek jeho bohaté umělecké dráhy zahrnující řadu mezinárodně úspěšných filmových projektů. Narodil se v sicilské Messině jako syn vysokého státního úředníka a vyrůstal kromě Sicílie i v severní Itálii. Díky otci, který mu pořídil kameru, se již v raném mládí seznamoval s filmařinou a ve dvaceti letech začal studovat herectví na Národní akademii dramatických umění v Římě. Tady se setkal například s Vittoriem Gassmanem nebo Vittoriem Capriolim, celoživotní přátelství tu navázal s hercem Renatem Baldinim.

Když se v Brazílii natáčel francouzský dobrodružný film MUŽ Z RIA (L′homme de Rio, 1963), byl Celi přizván k vedlejší roli Maria de Castro, což odstartovalo jeho další filmovou kariéru. Po dvou rozvodech jej v Brazílii již nic nedrželo, vrátil se do Evropy a objevil se v několika francouzských filmech, mezinárodní věhlas mu přinesla především velká role italského padoucha Emilia Larga v bondovce THUNDERBALL (1965). Následovaly další nabídky nejen v Evropě, objevil se také v několika amerických filmech, například ve slavném válečném snímku VON RYANŮV EXPRES (Von Ryan´s Express, 1965), v dalším americkém filmu, historickém titulu VE SLUŽBÁCH PAPEŽE (The Agony and the Ecstasy, 1965), ztvárnil Giovanniho de Medici.

V šedesátých a sedmdesátých letech točil Adolfo Celi několikrát ročně, znovu hrál v amerických a francouzských filmech, těžiště své práce ale nacházel stále častěji v rodné Itálii, kde se několikrát objevil před kamerou s kolegou ze studií Vittoriem Gassmanem (ALIBI - L′alibi, 1969; BRANCALEONE NA KŘÍŽOVÉ VÝPRAVĚ – Brancaleone alle crociate, 1970). Doménou Adolfa Celiho se staly postavy se záporným charakterem, zločinci, intrikáni a podvodníci, často hrál ale také policisty. Připomeňme zde také, že prakticky v žádném filmu nezazněl jeho vlastní hlas, a to i přes dobrou znalost několika jazyků. Kromě rodné italštiny mluvil dobře španělsky díky dlouholetému pobytu v Brazílii, dále ovládal němčinu i angličtinu, ale jeho verbální projev trpěl silným sicilským přízvukem, takže i v italských filmech byl dabován.

Z typologie záporných postav Adolfa Celiho vybočuje role profesora Sassaroliho v úsměvném filmu MOJI PŘÁTELÉ (Amici miei, 1975), který se dočkal dvou pokračování. Třetí film MOJI PŘÁTELÉ III. (Amici miei atto III, 1985) nakonec Celiho filmografii uzavírá, protože herec zemřel 19. února 1986 v toskánské Sieně následkem srdeční příhody ve věku 63 let. Závěrem je na místě vzpomenout jeho postavu zlotřilého Jamese Brooke v seriálu SANDOKAN (1976), která jej znovu proslavila v celé Evropě včetně tehdejšího Československa.


27.7.1922
Messina, Sicílie, Itálie
19.2.1986
Řím, Lazio, Itálie
Adolfo Celi csfd

L'uomo dai quattro nomiDue assi per un turboMoji přátelé IIICindyDi padre in figlioMoji přátelé IIMonsiňorZamilovaný blázenCafé ExpressÚnos autL'AffittacamereDokonalý zločinLe braghe del padroneProfesor Kranz, Němec z NěmeckaChe notte quella notte!Chléb, máslo a marmeládaGenova a mano armataHolocaust 2000L'uomo di CorleoneSandokan se vracíDalší mužDostihová horečkaDámy a pánové, dobrou nocLa moglie di mio padreNebezpečný cestujícíPanenstvíUomini si nasce poliziotti si muoreVelký podvodníkLibero, má láskoMoji přáteléTrpký příběh baronky z CariniAž tam nezbyl žádnýIl sorriso del grande tentatoreIl venditore di pallonciniPřízrak svobodyTenkrát v New YorkuHitler: The Last Ten DaysLa villeggiaturaMatafBratr Slunce, sestra LunaChi l'ha vista morire?L'occhio nel labirintoLa mala ordinaMano lunga del padrino, LaRagazza tutta nuda assassinata nel parcoTerza ipotesi su un caso di perfetta strategia criminaleHanno cambiato facciaUna chica casi decenteVraždy v ulici MorgueAppuntamento col disonoreBrancaleone na křížové výpravěFinale di partitaUn condéZlomek strachuBlonde Köder für den MörderIn Search of GregoryIo, EmmanuelleL'alibiL'arcangeloMidas Run


Aktualizace osobnostního profilu Adolfo Celi: 3.4. 2024 19:54