Louis Salou (1902 - 1948)


Francouzský herec Louis Salou, vlastním jménem Louis Vincent Goulven Salou, pocházel ze starobylého města Quimper v severní Francii. Po nedokončených studiích odešel do Paříže, kde začal pracovat jako telegrafista na poště. Tato práce ale pro něj byla jen zdrojem příjmů, jeho touhou bylo prorazit v uměleckém světě. Publikoval básně a začal se stýkat s významnými osobnostmi z kulturního prostředí, přínosná pro něj byla setkání s výtvarníky Pablem Picassem nebo Marcem Chagallem.

První skutečnou filmovou roli odehrál Louis Salou jako Michel v adaptaci Tolstého Kreutzerovy sonáty, která byla natočena pod názvem BÍLÉ NOCI V PETROHRADU (Les nuits blanches de Saint-Pétersbourg, 1937). Doménou jeho práce bylo ale nadále především divadlo, nyní již i s jinými režiséry (Jean Cocteau, Harry Baur). Na ocenění svých hereckých kvalit filmovými tvůrci si Salou musel počkat až do svých téměř čtyřiceti let, pak se mu ale dostalo plného zadostiučinění, protože například v roce 1942 hrál v osmi filmech, podobně často předstupoval před filmovou kameru i v následujících letech, takže i přes předčasnou smrt jeho filmografie zahrnuje přes 40 titulů.

Spolu s častějšími výstupy ve filmu začal stoupat i význam rolí, Louis Salou byl oslovován renomovanými režiséry jako byli Maurice Tourneur, Marcel L'Herbier nebo Christian-Jaque. Za zmínku stojí například jeho (byť nevelká) role ředitele opery v biografické epizodě ze života skladatele Hectora Berlioze FANTASTICKÁ SYMFONIE (La symphonie fantastique, 1942). Jako charakterní herec byl Salou obsazován převážně do dramatických, případně kriminálních filmů, jen zřídka jej můžeme zaznamenat ve výhradně komediálním žánru (BOLERO, 1942).

Po boku Jeana Maraise hrál ve filmu POLICIE HLÁSÍ (Voyage sans espoir, 1943), objevil se také ve druhém dílu výpravného historického filmu na základě klasické literární předlohy HRABĚ MONTE CHRISTO (Le comte de Monte Cristo, 1943). Po určitém útlumu v letech 1943-1944 se znovu naplno vrhnul do filmování v roce 1945, což mimo jiné znamenalo značné omezení práce v divadle, kterou dříve upřednostňoval. Publikum zaujal například ve slavném filmu DĚTI RÁJE (Les enfants du paradis, 1945) nebo v romantické fantazii SYLVIE A FANTOM (Sylvie et fantôm, 1945).


23.4.1902
Quimper, Francie
12.10.1948
Paříž, Île de France, Francie
Louis Salou csfd

FabiolaMilenci z VeronyCarrefour du crimeVěznice parmskáVěčný konfliktAtouts de Monsieur Wens, LesColère des dieux, LaContre-enquêteLa Vie en roseRequins de Gibraltar, LesAdieu chérieFoire aux chimères, LaRevanche de Roger la Honte, LaRoger la HonteSylvie a fantomVečer čekejte příteleDěti rájeFarandoleKuličkaPère Serge, LeSám v nociŽivot bohémyBonsoir mesdames, bonsoir messieursLe Voyageur sans bagageHrabě Monte CristoLe comte de Monte Cristo, 2ème époque: Le châtimentLoup des Malveneur, LeMademoiselle BéatriceMonsieur des LourdinesPolicie hlásíĎáblova rukaBienfaiteur, LeBoléroDéfense d'aimerHuit hommes dans un châteauJournal tombe à cinq heures, LeLa Symphonie fantastiqueLettres d'amourMam'zelle BonapartePremier balNuits blanches de Saint Pétersbourg, LesÉtoiles ne meurent jamais, LesMachine à sous, La


Aktualizace osobnostního profilu Louis Salou: 17.11. 2023 18:42