Annie Vernay (1921 - 1941)   † 19 let


Nadějná, ale bohužel předčasně zemřelá francouzská herečka Annie Vernay pocházela ze Švýcarska, její pravé jméno bylo Jacqueline Annie Martine Vermeersch, její otec Gaston Vermeersch byl úspěšným podnikatelem. Annie se narodila v Ženevě, po otcově smrti pak byla vychovávána matkou, která byla rozhodnutá mít z dcery slavnou herečku. Její fotografie poslala do Paříže a Annie zvítězila v soutěži jednoho časopisu o nejfotogeničtější dívku. Netrvalo dlouho a krásné dívky si povšimli filmoví producenti.

Annie Vernay následně hrála další velkou úlohu ve filmu WERTHER (1938) natočeném podle slavné předlohy J. W. Goetha významným režisérem Maxem Ophülsem. Účast na tomto hodnotném filmu posunula mladou hvězdu z kategorie komerčních hereček mezi skutečné umělce. Z jejích dalších filmů stojí za zmínku melodramatický příběh z počátku první světové války RUKOJMÍ (Les otages, 1938). Naposledy hrála v detektivním příběhu z prostřední anglické smetánky OPRÁTKA (Le collier de chanvre, 1940).

Stejně jako řada jiných umělců se Annie Vernay po německé okupaci Francii rozhodla pro emigraci a útočiště hledala v USA, první cílovou zastávkou byla ale jižní Amerika. Ještě před svým odjezdem z Francie byla z Hollywoodu oslovena pro slavný film CASABLANCA (1942), natáčení se však již muselo bohužel obejít bez její účasti. Annie Vernay se cestou na lodi do Argentiny nakazila tyfem, nemoc měla velmi rychlý průběh. Vycházející hvězda francouzského filmu zemřela v Buenos Aires 15. srpna 1941. Bylo jí devatenáct let.


21.11.1921
Genève - Plainpalais, Švýcarsko
15.4.1941
Buenos Aires, Argentina
Annie Vernay csfd

Dédé la musiqueChantons quand mêmeLe Collier de chanvreLes OtagesTarakanovaWertherLe Mensonge de Nina Petrovna


Aktualizace osobnostního profilu Annie Vernay: 20.4. 2024 18:32