Jenny Agutter 71 let


Anglická herečka Jennifer Ann „Jenny“ Agutter se narodila 20. prosince 1952 v Tauntonu. Dcera armádního důstojníka strávila dětství cestováním po různých zemích. V baletní škole byla objevena agentem hledajícím dítě s britským přízvukem. Roli sice nedostala, ale agent ji doporučil do filmu EAST OF SUDAN (1964), kterým ve filmovém světě debutovala.

Aristokraticky vyhlížející tvář ji předurčila k rolím v mnoha adaptacích slavných děl. Stejně dobře se uplatnila její jemná krása v hororových filmech. Za oblíbenou roli Alex Price v Landisově klasice AMERICKÝ VLKODLAK V LONDÝNĚ (1981) byla nominována na akademickou cenu Saturn Award 1982 za nejlepší herečku. Spolupráce s režisérem pokračovala i v budoucnu. Neméně úspěšná byla na divadelním poli, působila v Královském národním divadle (Miranda ve hře The Tempest se Sirem Johnem Gielgudem), jeden čas byla členkou prestižní Královské Shakespearovské společnosti (Král Lear, Peter Pan) nebo na scénách West Endu (Breaking the Silence) a Broadwayi (Breaking the Code).

Od roku 1990 se stáhla poněkud do pozadí z důvodu výchovy syna, podílela se na zvukových nahrávkách a věnovala se aktivně charitě. Jako nositelka nemoci zvané cystická fibróza se stala patronkou organizace Cystic Fibrosis Trust založené v roce 1964. Herečka také hostovala v sériích mj. ČERVENÝ TRPASLÍK (1988), HEARTBEAT (1992), MI5 (2002), DIAMOND GEEZER (2005). Postupně se vrátila především do filmů britské provenience, a rovněž na ústřední pozice. Naposledy jako Sarah v dramatu GOLDEN BROWN (2011). O variabilitě jejího hereckého potenciálu svědčí aktuální mini role ve fantasy blockbusteru AVENGERS (2012).

Svého současného manžela švédského hoteliéra Johana Thama potkala na filmovém festivalu v roce 1989. O rok později se vzali a narodil se jim syn Jonathan. Rodina žije v Londýně, jejich druhým domovem je nejjižnější cíp anglické pevniny poloostrov The Lizard. Herečka rozšířila své charitativní aktivity o kampaně v oblasti diabetických nemocí, péče o znevýhodněné děti a bezdomovectví. Za dlouholetou charitativní činnost obdržela v roce 2012 Řád britského impéria u příležitosti oslav 60 let vládnutí královny Alžběty.


20.12.1952
Taunton, Somerset, England, Velká Británie
Jenny Agutter csfd

The Railway Children ReturnSíla slovKrálovna pouštěCaptain America: Návrat prvního AvengeraTinAvengersOutside BetGolden BrownBurke and HareAct of GodZlomový rok 39Magic Door, TheHeroes and VillainsIrina PalmNumber One, Longing. Number Two, RegretPřípady inspektora Lynleyho: Hra na spravedlnostVálka policajtůDěti železniceSpooksBramwell: Loose WomenBramwell: Our Brave BoysSummer of LoveBlue JuiceRomeo & JulietŽabák FreddieDarkmanDětská hra 2Král větruAmazonky na MěsíciTemná věžLove's Labour's LostSilas Marner - tkadlec z RaveloeSecret PlacesThis Office LifeDonna giusta, LaAmerický vlkodlak v LondýněAmyMučedník smrtiOthelloSweet WilliamDobrodružství lodi MayflowerDominiqueSchool PlayZáhadné písčinyŽena pro dva střelceEquusMuž se železnou maskouLoganův útěkOrel přistáváKiss Me and DieA War of ChildrenShelleyCestaCherry Orchard, TheSněžná husaThe Wild DuckDěti železniceGreat Inimitable Mr. Dickens, ThePočítám do jedenáctiGates to Paradise


Aktualizace osobnostního profilu Jenny Agutter: 10.3. 2024 10:06