Hattie McDaniel (1895 - 1952)


"Raději budu hrát služku za sedmset dolarů týdně, než být služkou za sedm." (ve 40. letech jako odpověď kritikům na výtku, že černí herci jsou obsazováni pouze do druhořadých rolí.)

Hattie McDanielová byla nejmladším ze třinácti dětí bývalého otroka a vojáka z Občanské války Henryho McDaniela. Matka zpívala v kostele. V roce 1900 se rodina přestěhovala do Colorada, kde v Denveru Hattie vyrůstala. V roce 1910 se jako jediná Afroameričanka zúčastnila recitační soutěže a získala zlatou mediali, která stála na počátku jejího snu o umělecké dráze. Po dvou letech nechala střední školy a začala objíždět s baptistickým šou svého otce, ve které už vystupovali její dva bratři, Sam a Otis. Počátkem 20. let zpívala v Denveru s George Morrison's Orchestra, v roce 1926 natočila svoji první píseň, ale celkově jich moc nebylo. Za hospodářské krize pracovala v prádelně a taky jako číšnice v klubu Madrid v Milwaukee, ve kterém zprvu příležitostně a později už pravidelně, vystupovala.

V roce 1931 se McDanielová vydala za svým bratrem Samem a sestrami do Los Angeles. Když nenašla práci u filmu, našla ji jako služebná nebo kuchařka. Sam pracoval v rozhlase a taky díky němu mohla vystupovat. Jako šéfova služebná 'Hi-Hat Hattie' v jedné produkci se stala nesmírně populární, ale její plat byl tak nízký, že se dál jako služebná živila. Její první filmovou rolí byla, jak jinak, služebná ve westernu THE GOLDEN WEST (1932) a druhou služka v úspěšné komedii s Mae Westovou a Cary Grantem, I'M NO ANGEL (1933). Počátkem 30. let ve filmech taky často zpívala ve sborech. V roce 1934 vstoupila do Sdružení filmových herců (SAG), začala na sebe přitahovat pozornost a nakonec i získávat větší role, jako byla ta ve Fordově komedii JUDGE PRIEST (1934).

Podepsala smlouvu u společnosti Fox a následoval rodinný film MALÝ PLUKOVNÍK (1935) s Shirley Templeovou a Lionelem Barrymorem. Pro ni typickou roli, drzou, svobodomyslnou a upřímnou služebnou, ztvárnila v dramatické komedii ALICE ADAMSOVÁ (1935) vedle Katharine Hepburnové, veselou společnici Jean Harlowové zase v romantickém akčním dramatu ČÍNSKÁ MOŘE BOUŘÍ (1935) s Clarkem Gablem. V muzikálu LOĎ KOMEDIANTŮ (1936) s Irene Dunne ztvárnila postavu Queenie a taky zde zpívala se sborem. Zahrála si s Jamesem Stewartem, Fredem Astairem, Humphreyem Bogartem, Barbarou Stanwyckovou, Ginger Rogersovou, Henry Fondou i Errolem Flynnem. Přátelila se s řadou populárních hollywoodských hvězd, včetně Joan Crawfordové, Bette Davisové, Shirley Templeové, Henryho Fondy, Ronalda Reagana, Olivie de Havilland a Clarka Gablea.


10.6.1895
Wichita, Kansas, USA
26.10.1952
Woodland Hills, California, USA
Hattie McDaniel csfd

The Big WheelFamily HoneymoonMickeyThe FlameJanie Gets MarriedMargieNever Say GoodbyePíseň jihuHi, BeautifulJanieKdyž jsi odešelThree Is a FamilyJohnny Come LatelyThank Your Lucky StarsGeorge Washington Slept HereIn This Our LifeThe Male AnimalAffectionately YoursSedmá kavalérieThe Great LieMarylandEverybody's BabyJih proti SeveruZenobiaBattle of BroadwayRozmarná ženaThe Shining HourThe Shopworn AngelVzdušné zámkyZtřeštěná45 FathersDon't Tell the WifeMerry Go Round of 1938Mississippi MoodsNothing SacredOver the GoalQuick MoneyRacing LadySaratogaSky RacketStella DallasThe Crime Nobody SawThe WildcatterTrue ConfessionCan This Be Dixie?Děvče se špatnou pověstíGentle JuliaHigh TensionLoď komediantůNext Time We LovePostal InspectorReunionStar for a NightThe Bride Walks OutThe First BabyThe Singing KidValiant Is the Word for CarrieAlice AdamsováAnother FaceHarmony Lane


Aktualizace osobnostního profilu Hattie McDaniel: 16.4. 2024 06:08