Rosine Deréan (1910 - 2001)


Kariéra francouzské herečky Rosine Deréan trvala jen krátce, svou prací pro film nenaplnila ani celou dekádu třicátých let, hrála jen v letech 1931-1937, přesto patří k významným osobnostem francouzské kinematografie. Narodila se v Paříži jako Rosine Jeanne Schlotterbeck, později již jako filmová herečka přijala pseudonym Deréan. O jejích prvních krocích ve světě umění toho není příliš známo, ale do zvukového filmu vstoupila hned v jeho počátcích, kdy byla režisérem Julienem Duvivierem přizvána k natáčení filmu PĚT PROKLETÝCH GENTLEMANŮ (Les cinq gentlemen maudits, 1931).

V roce 1937 se Rosine Deréan provdala za herce Claude Dauphina (1907-1978) a na další hereckou kariéru rezignovala. Usadili se v Genille nedaleko města Tours, kde koupili venkovské sídlo; Claude Dauphin nadále hrál divadlo i film, Rosine Deréan se ale spokojila s životem mimo záři reflektorů. Jen výjimečně veřejně vystupovala, v roce 1940 například hrála v Théatre de Michodiere.

Zásadní obrat do života Rosine Deréan přinesla druhá světová válka. Claude Dauphin na počátku okupace stále točil filmy, v roce 1943 ale odešel do Velké Británie a připojil se k osvobozenecké armádě Charlese de Gaulla. Rosine zůstala ve Francii a jako odvážná patriotka se aktivně zapojila do protifašistického odboje, na svém sídle ukrývala britské piloty. Nakonec byla zatčena gestapem a po rychlém soudu deportována do koncentračního tábora v Ravensbrücku, kde strávila zbytek války (1944-1945).

Claude Dauphin se do Francie vrátil s osvobozeneckou armádou již v roce 1944, Rosine si na návrat z koncentračního tábora musela počkat až do roku 1945. Claude Dauphin mezitím navázal vztah s herečkou Anne Vernon (*1924), která na něj velmi naléhala, aby se rozvedl. Dauphin to však odmítal z ohleduplnosti ke své manželce, která za sebou měla nelehkou životní zkušenost. Počátkem 50. let se nakonec rozvedli, ale pak se konalo další překvapení, protože Anne Vernon byla odsunuta na vedlejší kolej a Dauphin se oženil s herečkou Marií Mauban (*1924).


23.2.1910
Paříž, Île de France, Francie
14.3.2001
Genille, Francie
Rosine Deréan csfd

Agence matrimonialeAssassin n'est pas coupable, L'Arsène Lupin contre Arsène LupinArsène Lupin détectiveLes Perles de la couronneFaisons un rêveGigoletteRomán podvodníkaRoute heureuse, LaMarchand d'amourPřipravte k bojiL'Auberge du Petit-DragonLac aux damesMaître Bolbec et son mariDeux orphelines, LesUn certain monsieur GrantAux urnes, citoyens!Barranco, Ltd.Belle marinière, LaLe chien jauneMaquillageCinq gentlemen maudits, Les


Aktualizace osobnostního profilu Rosine Deréan: 19.10. 2023 02:50