Viktor Lutze (1890 - 1943)


Viktor Lutze se narodil 28. prosince 1890 v Bevergernu (Německo). Jako mladý vstoupil do armády a sloužil v 55. pěším pluku. Během 1. sv. války nejdřív bojoval na frontě a poté se stal velitelem roty, v boji byl také těžce raněn a přišel o levé oko.

Adolf Hitler vzal podezření natolik vážně, že provedl ve spolupráci s Himmlerem, Heydrichem a Lutzem již dříve zmiňovanou akci s názvem "Noc dlouhých nožů", při které zemřelo nejméně 85 osob. Ihned po této čistce dostal Viktor Lutze pozici náčelníka štábu SA a měl za úkol snížit stav svých lidí a postupně je převést do SS, která byla věrná Himmlerovi a Hitlerovi.V dalších letech se Lutze podílel na rozmachu Třetí říše, zúčastnil se také Křišťálové noci v roce 1938, což byl pogrom proti všem Židům.

Dne 1. května 1943 měl Viktor Lutze cestou do Postupimi těžkou autonehodu, při které zemřela na místě jeho mladší dcera a on sám spolu se svojí starší dcerou byl v kritickém stavu odvezen do nemocnice. Ještě tentýž den Lutze svým zraněním podlehl.

Adolf Hitler vyjádřil soustrast prostřednictvím Josepha Goebbelse jeho žene Paule a synovi Viktorovi. Hitler také na počest Viktora Lutzeho nařídil státní pohřeb se všemi poctami a udělil mu posmrtně nejvyšší německé vyznamenání Deutschen Orden.


28.12.1890
Bevergern, Vestfálsko, Německá říše
2.5.1943
poblíž Potsdamu, Německá říše
Viktor Lutze csfd

Nazis: The Occult ConspiracyUtajená historie 2.světové válkyUndergångens arkitekturDruhá světová válka 2: Vpád nacistůTriumf vůle


Aktualizace osobnostního profilu Viktor Lutze: 19.3. 2024 15:12