Edwige Feuillère (1907 - 1998)


Hvězda předválečného francouzského filmu, šedesát let na divadelním jevišti, skandál spojený s odhaleným poprsím ve třicátých letech, desítky hlavních rolí, i tak by se dal ve zkratce vyjádřit život velké francouzské herečky Edwige Feuillère, která se narodila ve starobylém historickém městě Vesoul na východě Francie, její skutečné jméno bylo Edwige Louise Caroline Cunati. Otec byl Ital, matka Němka (Edwigino rodné město se nacházelo na francouzsko-německém pomezí a po matce také někdy užívala příjmení Cunati-Koenig). Edwige prožila přes četné výkyvy idylické dětství a již jako slavná herečka často zdůrazňovala, že tato léta, byť připomínaná jen letmými vzpomínkami, byla stěžejní pro vývoj její osobnosti. Dětskou touhu stát se herečkou proměnila v realitu studiem herectví na konzervatoři v Dijonu, později získala další odborné vzdělání v Paříži a již koncem dvacátých let vstoupila ve velkém stylu na divadelní jeviště. Ještě předtím v době studií v Dijonu obdržela ocenění jako nadějná herečka nejmladší generace.

Souběžně s divadlem začala Edwige Feuillere pracovat i pro film; po krátkém filmu LA FINE COMBINE (1931) debutovala v celovečerním filmu MAM'ZELLE NITOUCHE (1931) režiséra Marca Allégreta. První větší roli dostala v komedii LE CORDON BLEU (1932) českého režiséra Karla Antona. V návaznosti na její krásu a úspěchy na divadelním jevišti začal stoupat i význam jejích filmových rolí a v polovině třicátých let se stala jednou z největších hvězd francouzského filmu. Jen výjimečně se musela spokojit s menší hereckou úlohou (GOLGOTA, 1935). Proslavil ji především film LUKRÉCIE BORGIA (Lucrece Borgia, 1935) natočený podle divadelní hry Victora Huga. Právě tady se Edwige objevila obnažená, což hraničilo se skandálem, ale zároveň to vedlo k maximálnímu diváckému úspěchu. Z její další filmografie té doby stojí za zmínku melodrama z koloniálního prostředí DÁMA Z MALAKY (La dame de Malacca, 1937) nebo špionážní snímek MARTHE RICHARD VE SLUŽBÁCH FRANCIE (Marthe Richard au service de la France, 1937). Ve vysokém hodnocení filmových odborníků dále figuruje historické drama Z MAYERLINGU DO SARAJEVA (De Mayerling a Sarajevo, 1940), kde Edwige ztvárnila historickou postavu hraběnky Žofie Chotkové. Připomenout se ale sluší i melodramatický příběh BEZ BUDOUCNOSTI (Sans lendemain, 1940) slavného režiséra Maxe Ophülse.

Kromě značného vytížení ve filmu Edwige Feuillère nadále pokračovala i v jevištní práci, velké úspěchy slavila především v Dámě s kaméliemi (La dame aux camelias), která se hrála řadu let od roku 1939 v divadle Théâtre Héberthot, působila ale i na jiných pařížských scénách. V době okupace zůstávala ale také hvězdou francouzského filmu; hlavní roli například vytvořila ve filmu VÉVODKYNĚ DE LANGEAIS (La duchesse de Langeais, 1942) natočeném podle literární předlohy Honoré de Balzac. Zajímavé okolnosti vzniku provázely vznik melodramatu LUCRÈCE (1943), jehož námět vyšel ze skutečného příběhu hereččina ctitele.

Vyhledávanou herečkou velkých i menších rolí zůstávala Edwige Feuillere i po skončení války, v hereckém souhvězdí ji můžeme zaznamenat například ve filmech IDIOT (L'idiot, 1946) nebo DVOJHLAVÝ OREL (L'aigle a deux tetes, 1947). Značný rozruch ve své době způsobilo melodrama OLIVIA (1951) s odvážně nastíněnou tématikou lesbického vztahu; za roli ředitelky školy v tomto filmu byla Edwige Feuillere nominována na cenu BAFTA (British Academy of Film and Television Awards) v kategorii herečky v hlavní roli. I přes relativně pokročilý věk patřila Edwige Feuillere stále k vyhledávaným osobnostem a herečkám velkých rolí; MYS NADĚJE (Le cap d'espérance, 1951), OSENÍ (Le blé en herbe, 1954), v menších rolích se objevila ve významných uměleckých počinech, znovu ale dostávala i hlavní role, například ve filmu SEDMÉ PŘIKÁZÁNÍ (Le septieme commandemment, 1957). V této době začala pracovat i pro televizi, poslední filmovou rolí byla postava paní Bastier-Wagener v kriminálním dramatu LA CHAIR D'ORCHIDÉE (1975), až do devadesátých let ale hrála v televizních inscenacích a seriálech.


29.10.1907
Vesoul, Francie
13.11.1998
Boulogne-Billancourt, Paříž, Île de France, Francie
Edwige Feuillère csfd

La Duchesse de LangeaisEdwige Feuillère en scèneLa Dame de lieuditLe Tueur tristeCher menteurLa Folle de ChaillotLa Chair de l'orchidéeLe Clair de terreOSS 117 prend des vacancesAu théâtre ce soir : ConstancePromiňte, pomilujeme se?La Bonne occaseAimez-vous les femmes ?Le Crime ne paie pasAmours célèbresLa Vie à deuxV případě neštěstíLe Septième commandementQuand la femme s'en mêleLes Fruits de l'étéOseníAdorables créaturesLe Cap de l'espéranceOliviaJulie de CarneilhanZtracené vzpomínkyL'aigle à deux têtesWoman HaterIdiotSuffit d'une fois, IlTant que je vivraiLa Part de l'ombreL'Honorable CatherineLukrécieLa Duchesse de LangeaisMam'zelle BonaparteDe Mayerling à SarajevoL’ÉmigranteSans lendemainJ'étais une aventurièreFeu !La Dame de MalaccaMarthe Richard au service de la FranceAmoreLa Route heureuseMister FlowBarcarolleGolgotaLe Miroir aux alouettesLucrèce BorgiaStradivariusCes messieurs de la santéToi que j'adoreLa Voix du métalLes Aventures du roi PausoleMatricule 33TopazeLa PerleLe Cordon Bleu


Aktualizace osobnostního profilu Edwige Feuillère: 29.3. 2024 09:36