Jean Tissier (1896 - 1973)


Jméno Jeana Tissiera neodmyslitelně patří k historii francouzského filmu, protože hrál ve více než 240 filmech, i když hlavní nebo velké role jen v několika málo z nich. Narodil se v Paříži svobodné matce, o otci víme jen tolik, že zemřel mlád. Jean Tissier již jako dítě obdivoval svět cirkusů a kabaretů, matka jej navíc brala na představení nejslavnější francouzské scény Comédie Française, za studií díky spolužákům absolvoval i první pokusy s divadlem. Po studiích začal pracovat jako novinář, ale posedlost divadlem jej nakonec přivedla k herectví. Zapsal se do kurzů herectví a po boku slavné herečky Rejane debutoval na jevišti nevelkou rolí pážete v představení Madame Sans-Gene. První světovou válku strávil Jean Tissier v armádě, ale i tady měl možnost hrát divadlo a setkal se i s dalšími umělci, kteří ovlivnili jeho umělecký vývoj. Po válce se vrátil do Paříže a pokračoval v jevištní praxi, kromě vystupování na stálých scénách absolvoval četná a časově náročná zájezdová představení.

Spolu s manželkou hrál Jean Tissier v komedii NEČEKANÝ VÝLET (Le voyage imprévu, 1934), která odstartovala jeho hojnou účast v desítkách filmů. Od poloviny třicátých let točil několikrát ročně, v některých letech stihnul i deset filmů za rok, pracoval také v Itálii. Jeho doménou byly vedlejší, někdy až epizodní role v nenáročných komediích a melodramatech, jen zřídka dostal příležitost vystoupit v umělecky hodnotnějším titulu, ve výčtu rolí můžeme vidět žebráky i francouzské krále. Prvním umělecky hodnotnějším výstupem před kamerou byl nadčasový a tématicky odvážný film LA GARÇONNE (1936), k dalším dramatickým úkolům se pak dostal až v době okupace. Překvapivě zápornou roli vůdce dětského gangu hrál v sociálním dramatu PEKLO ANDĚLŮ (L'enfer des anges, 1941), jednu z hlavních rolí pak ztvárnil ve slavné kriminálce VRAH BYDLÍ V Č. 21 (L'assassin habite au 21, 1942). Nadále ale v jeho filmografii převažovaly veselohry, v nichž často dostával i hlavní role; šlo například o filmy TO NEJSEM JÁ (Ce n'est pas moi, 1941), MILENEC Z BORNEA (L'amant de Borneo, 1942) nebo 25 LET ŠTĚSTÍ (Vingt-cinq ans de bonheur, 1943).

Po válce hlavních rolí ubylo, stále ale Jean Tissier patřil k vyhledávaným představitelů vedlejších postav, především v komediích, v padesátých letech se objevil v několika historických filmech, například ve snímku VIKOMT DE BRAGELONNE (Le vicomte de Bragelonne, 1954) hrál mušketýrského sluhu Plancheta. V obdivuhodném hereckém souhvězdí se objevil i ve slavné fresce KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY (Si Versailles m'était conté, 1954), kde naposledy hrál spolu se svou manželkou. Z filmů jiných žánrů je na místě připomenout slavný debut Brigitte Bardot ... A BŮH STVOŘIL ŽENU (Et Dieu créa la femme, 1956). Na přelomu 50. a 60. let participoval i na několika filmech počínající nové vlny, například v dramatu HEJSKOVÉ (Les godelureaux, 1961) režiséra Claude Chabrola. Často znovu točil také v Itálii (MESSALINA, 1951).

V šedesátých let rozšířil Tissier své působení také o televizi a účinkoval v několika inscenacích a seriálech. Filmových rolí ale ubývalo, zmenšoval se i jejich význam, částečně to bylo dáno i hercovými zdravotními problémy. Počátkem šedesátých let také naposledy hrál divadlo (naposledy to byla jeviště Théatre du Gymnase a Théatre de l'Atelier). Přesto nadále pokračoval v práci a ještě krátce před smrtí vystoupil například po boku Alaina Delona ve filmu VDOVA (La veuve Couderc, 1971). Definitivně poslední filmovou úlohou byla postava pana de la Grange ve filmu SEX-SHOP (1972).


1.4.1896
Paříž, Île de France, Francie
31.3.1973
Granville, Francie
Jean Tissier csfd

Sex-shopVdovaVisite de la vieille dame, LaVelké prádloGeheimnisse in goldenen NylonsMassacre pour une orgiePřátelé kopretinyZahradník z ArgenteuilBaratineurs, LesL'Or du DucLes mordus de ParisThéâtre de la jeunesse: David Copperfield, LeAssassin viendra ce soir, L'La bonne soupeLe voci bianchePas de trois, LeRequiem pour un caïdBricoleurs, LesClémentine chérieDobrý král DagobertLes ViergesRèglements de comptesSeul... à corps perduStrip-teaseTeuf-teufUn drôle de paroissienDossier 1413Snobs !Un chien dans un jeu de quillesAlibi pour un meurtreCandide ou l'optimisme au XXe siècleCroulants se portent bien, LesFille du torrent, LaLes godelureauxOtěže na krkuVive Henri IV... vive l'amour!Marie des IslesMonsieur SuzukiAnděl na zemiBobosseBrigade des moeursSoupe au laitVisa pour l'enferVous n'avez rien à déclarer ?Énigme aux Folies BergèreEt ta soeurLa Vie à deuxLes gaîtés de l'escadrilleMadame et son autoMaigret klade pastMiss PigallePolice judiciaireÀ pied, à cheval et en sputnikAventurière des Champs-Élysées, L'Blonde des tropiques, LaL'Amour descend du cielL'Inspecteur aime la bagarreLe colonel est de la revuePrintemps à ParisUne nuit au Moulin-Rouge


Aktualizace osobnostního profilu Jean Tissier: 3.11. 2023 10:20