Jean Stelli (1901 - 1975)


Francouzský režisér Jean Stelli má na svém kontě třicet filmů, k několika dalším napsal scénář, výjimečně se uplatnil i v jiných profesích. Pocházel z Lille a jeho vlastní jméno bylo Jules Elie Ernoult. Začínal jako herec, původně v divadle, ve dvacátých letech se v menších rolích objevil i ve filmu. Zároveň působil jako novinář, nakonec ale podlehl světu filmařiny a jako asistent režie se podílel na několika filmech Juliena Duviviera. Pod jeho vedením později pracoval například na slavném filmu GOLGOTA (1934), začal také psát scénáře.

Filmy různých žánrů realizoval Jean Stelli i v poválečném období, v každém hráli nejslavnější herci té doby, připomeňme dnes již zapomenutou pohádkově laděnou romanci BARBIZONOVO POKUŠENÍ (La tentation de Barbizon, 1946), v níž se před kamerou poprvé objevil Louis de Funes. Výrazný komerční úspěch zaznamenal snímek POSLEDNÍ LÁSKA (Le dernier amour, 1949) s dohasínající hvězdou Annabellou v hlavní roli. Na přelomu padesátých a šedesátých let natočil Stelli čtyři filmy s tématikou práce elitního oddělení francouzských tajných služeb, tzv. druhé kanceláře, ve všech čtyřech hrál hlavní roli Franck Villard. První tři filmy se setkaly s příznivým diváckým ohlasem a přesáhly miliónovou hranici v návštěvnosti kin, poslední z nich ale měl již jen velmi průměrnou odezvu. V roce 1961 tak Jean Stelli ukončil práci pro film jako režisér, později ale psal ještě scénáře, naposledy je jako scénárista podepsán pod filmem GIBRALTAR (1964).

Jean Stelli zemřel v Grasse v jižní Francii 2. února 1975 ve věku 80 let.


13.12.1901
Lille, Francie
2.2.1975
Grasse, Alpes-Maritimes, Francie
Jean Stelli csfd

Deuxième bureau contre terroristesRapt au deuxième bureauDeuxième bureau contre inconnuAlerte au deuxième bureauBaratinLa Foire aux femmesLes Amoureux de MarianneLa Nuit est à nousUn trésor de femmeUne fille sur la routeMammyMaria du bout du mondeSérénade au bourreauEnvoi de fleursDernier amourLa Voyageuse inattendueOn n'aime qu'une foisCinq tulipes rougesCité de l'espéranceLa Cabane aux souvenirsLe Mystérieux Monsieur SylvainRoute sans issueLa Tentation de BarbizonMensongesL'Enfant de l'amourLa Valse blancheModrý šátekL'Or du CristobalPour le maillot jauneDurand bijoutierJeunesse d'abordLes Roquevillard


Aktualizace osobnostního profilu Jean Stelli: 23.3. 2024 13:23